Légkondicionáló tisztítás Budapesten

Légkondi tisztítás

Árak

Bemutatkozás

Cikkek

Klímatisztítás ózonnal és jedi erővel

Vajon melyik a jobb módszer?
Nem túl szoros a verseny, mert az ózongenerátor tényleg jó fertőtlenítő, csak tisztítani azt sajnos nem tud, ezzel szemben a jedik menők. Lehet sejteni az összehasonlítás végeredményét, de ne szaladjunk ennyire előre, mert még komolytalannak tűnhet a felvetés.

Az ózon molekula képlete O3

"Klímatisztítás" ózonnal

Sokan összekeverik a klímatisztítás és a klímafertőtlenítés fogalmát, talán a zuhanyzás kontra dezodor hasonlattal lehet a legjobban szemléltetni a kettő közötti különbséget. Míg a tisztítás során minden szennyeződés eltávolításra kerül, addig a fertőtlenítésnél csak elpusztulnak a baktériumok és gombák, de a mocsok az benne marad a klímában.

A magyar nyelv értelmező szótára szerint:
"tisztít
ige
1. tárgyas vmely idegen, rendsz. szennyező anyag eltávolításával folyamatosan tisztává tesz vmit...
2. tárgyas (vmely idegen szennyező anyagot) megfelelő eljárással eltávolít vhonnan, vmiből, vmiről..."

Forrás: http://mek.oszk.hu/adatbazis/magyar-nyelv-ertelmezo-szotara/

Az ózon úgy fertőtlenít, hogy rendkívül agresszívan oxidál. Tökéletesen lebomlik, így semmi nem marad belőle, ezért is környezetbarát, szemben a vegyszeres fertőtlenítéssel, ami -a vegyszertől függően,- akár több hónapon keresztül is aktív védelmet nyújt az újra fertőződés ellen.

Az elpusztult penész és a kosz mindkét esetben benne marad a klímában, a különbség annyi, hogy az ózonos fertőtlenítés a vastagabb biofilmnek csak a felszínét érinti, illetve a kezelés után akár azonnal is megtelepedhet valami a légkondiban.

Külön érdekessége a dolognak a tavaszi fertőtlenítés, miután a klíma 6-7 hónapja nem volt hűtésre kapcsolva a klíma, feltehetően réges-régen ki van száradva, tehát bármilyen koszos is legyen, nincs benne élő penész vagy baktérium.

Vicces illusztráció.

Klímafertőtlenítés jedi erővel

A jedik tudják, hogy a pasztőrizáláshoz hasonló fertőtlenítő hatás érhető el, ha fűtésre kapcsolják a légkondit. Ezt az ősi jeditrükköt termikus sokkfertőtlenítésnek hívják, a melegvizes hálózatok jedi mesterei még az ÁNTSZ kiadványokban is gyakorta megemlékeznek rólla.
A beltéri egység hőcserélője képes 60°C fölé melegedni, és egy órányi fűtés alatt szépen kiszárad. (1 óra fűtés kb. 50Ft-ba kerül) Egy ilyen kis hőkezeléstől garantáltan elpusztul a legionella baktérium, a penész, a gombák és a spórák java része. A spóráknak csak azért egy részét pusztítja el, mert vannak olyan ritka darabok is, melyek a 96°C-os pasztörizálást is túlélik.
Nos, hát ez a fajta hőkezelés sem tökéletes, de az ózonos klímafertőtlenítéshez képest nem nagy különbség a végeredményt tekintve, legfeljebb a pénztárcánk vastagságában érezhetünk számottevő eltérést.

Mire jó az ózon?

Az ózon fertőtlenítő hatása vitán felül áll. Lakásfertőtlenítésre és szagtalanításra tökéletes megoldás. A dohányfüstöt, dohosságot, szemétszagot, "öreg szagot" képes teljesen eltüntetni egy lakásból. Vastag szövetek, szőnyeg, szivacs és matrac szagtalanítására viszont csak részben használható mivel a szövetek között nem tud mélyre hatolni, csak az anyag felületét oxidálja. Tökéletes megoldás helyiségek fertőtlenítésére. Pl. egy kórházi betegszobát nagyszerűen ki tud csírátlanítani, de csak egy aéapos takarítás után van értelme. Nagy koncentrátumot létrehozva az ózon elpusztulnak a poratka méretű élőlények, de a petéik túlélik, a hangya méretű rovarokra viszont már csekély hatással van, ezért rovarirtására, több hazai gyártó és forgalmazó szerint sem alkalmas.

Ózongenerátorok, lakossági szintű szolgáltatásokhoz.

Az ózonos fertőtlenítések és szagtalanítások eredményessége az ózon koncentrátumától és a kezelés idejétől, és a levegő páratartamától függ. Az ózongenerátorok hatékonyságát, az egy óra alatt előállított ózon mennyiségében határozzák meg, amit mg/h azaz milligramm/órában adnak meg. A fenti képeken látható kis dobozkák, amelyekkel lakossági szinten dolgoznak, 3.500 és 20.000 mg/h közötti teljesítményre képesek.

A klímatisztításhoz vegyszer, sok víz és szakértelem szükséges:

Az elmúlt napokban jelentősen megnőtt az oldal forgalma, mert egyre többen keresik a választ az alábbi kérdésre:

Elpusztítja-e az ózon a koronavírust?

Az ózon virucid, azaz vírusölő hatású, bár hivatalosan még nincs igazolva, de elvileg elpusztítja a koronavírust is. Azonban egy kiköhögött nyálcseppbe, az autókárpit vagy szivacsos fotel belsejébe, a gáz nemű ózon nem képes behatolni, ezért teljesen hatástalan marad. Az ózonos kezelés elpusztítja a tárgyak felületén (szekrény, fal, stb.) lévő mikroorganizmusokat, de az újrafertőződés ellen nem véd egy percig sem.
Hosszú távú védelmet, csak a késeltetett lebomlású, ÁNTSz engedéllyel (köznapi nevén: „biocid engedély”) rendelkező fertőtlenítőszerek képesek nyújtani.

A vegyszeres fertőtlenítést nem helyettesíti az ózon. A mentőautókat például minden gyanus eset után alkoholos fertőtlenítővel kezelik, majd ez után, csak kiegészítésként kapnak egy ózonos kezelést.

Ha szeretne biztonságban lenni, hsználjon fertőtlenítőszert és aradjon otthon.

Felhasznált források:
https://koronavirus.gov.hu/gyik
https://portal.nebih.gov.hu/web/guest/koronavirus
https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%93zon

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg ismerőseivel...

...vagy szóljon hozzá!