klímatisztítás

Sipos Ákos klímatisztítás specialista

Klímatisztítás ózonnal és jedi erővel

Nem cáfolom az ózon fertőtlenítő hatását, de tisztítani azt sajnos nem tud. Lehet sejteni ennek az összehasonlítás végeredményét és talán komolytalannak is tűnik a címe miatt, mégis érdemes végig olvasni, mert az egészsége és a pénztárcája bánja az elhamarkodott döntést.

Az ózon molekula képlete O3

Klímatisztítás ózonnal

Sokan összekeverik a klímatisztítás és a klímafertőtlenítés fogalmát, pedig a kettő nem ugyan az. A zuhanyzás és a tisztálkodás helyett használt dezodor közötti különbséggel lehet a legjobban szemléltetni a kettő közötti különbséget.

A tisztítás és a fertőtlenítés két külön művelet, melyek összefüggésben vannak egymással, de más a munkafolyamat és más anyagok alkalmazásával történik.

A magyar nyelv értelmező szótára szerint:

tisztít ige
szennyező anyag eltávolításával folyamatosan tisztává tesz...
megfelelő eljárással eltávolít vhonnan, vmiből, vmiről...

Fertőtlenít ige
vmely tárgyon levő kórokozó csírákat v. élősdieket fizikai (hő) v. vegyi úton elpusztítja fertőző képességüktől megfosztja őket

Forrás: http://mek.oszk.hu/adatbazis/magyar-nyelv-ertelmezo-szotara/

Míg a tisztítás során a szennyeződés eltávolításra kerül, addig a fertőtlenítésnél csak elpusztulnak a baktériumok és gombák, de az egyéb szennyeződésekkel együtt, benne maradnak a klímában.

Bármilyen módszert is használunk a klímák -vagy más felület- fertőtlenítésére, elengedhetetlen a fertőtlenítést megelőző tisztítás.

Az ózon úgy fertőtlenít, hogy rendkívül agresszívan oxidál. Tökéletesen lebomlik, semmilyen anyag nem marad utána, ezért környezetbarát megoldásnak számít, ami jó, de éppen ebből adódik az egyik nagy hátránya is.

Míg a vegyszeres fertőtlenítés, a vegyszertől függően, akár több hónapon keresztül is aktív védelmet tud nyújtani az újra fertőződés ellen, az ózonos fertőtlenítést követően, akár perceken belül újra fertőződhet a felület.

Az ózonos fertőtlenítés másik nagy hátránya, hogy csak a szennyeződés felületén hat, az anyagba nem képes behatolni. A split klímák belsejében nem ritka a már kézzel fogható méreteket öltött penész és a több milliméter vastagra hízott biofilm. Ilyen esetekben a felületi oxidáció semmit sem ér, sőt a megvastagodott biofilmmel szemben, a fertőtlenítő vegyszerek is hatástalanok maradnak, kizárólag a zselé szerű anyag mechanikai roncsolása nyújt megoldást.

Hogy lehetséges, hogy mégis működik az ózonos klímatisztítás?
Úgy, hogy az autók pollenszűrője sokkal komolyabb védelmet nyújt, mint a split klímák szúnyogháló szerű kompakt szűrője, ezért amíg nem dugul el az autóklíma kondenzvíz kifolyója, addig nem lesz vele különösebb baj.

A jedi ózont varázsol
A varázslat csak addig működik, míg nincs tétje.

Klímafertőtlenítés jedi erővel

A jedik tudják, hogy a pasztörizáláshoz hasonló fertőtlenítő hatás érhető el, ha fűtésre kapcsolják a légkondit. Ezt az ősi jedi trükköt termikus sokk fertőtlenítésnek hívják és a meleg vizes hálózatok jedi mesterei még az ÁNTSZ kiadványokban is megemlékeztek róla.

Ideális beállítás mellett, fűtés üzemben a split klímák beltéri egységének hőcserélője képes közel 60°C-ra melegedni, és egy-két óra alatt szépen kiszárad. Egy ilyen hőkezeléstől garantáltan elpusztul a Legionella baktérium, a penész, a gombák és a spórák java része. A spóráknak csak azért egy részét pusztítja el, mert van ami a 96°C-os pasztörizálást is túléli.

Nos, hát ez a fajta hőkezelés sem tökéletes, de az ózonos klímafertőtlenítéshez képest nem nagy különbség a végeredményt tekintve. Legfeljebb a pénztárcánk vastagságában érezhetünk számottevő eltérést, mivel egy órányi fűtés split klímával nagyjából 50 forintba kerül.

Az autóklímák felépítése más mint a split klímáké, a tisztításuk is sokkal körülményesebb, de a klíma kikapcsolása utáni rendszeres leszárítással, és a rendszeres pollenszűrő cserével, hosszútávú, problémamentes üzemidőt biztosíthat még ózonos kezelés nélkül is.

Az új és a régi pollenszűrő egymás mellett
A hagyományos pollenszűrő mellett, már választhat aktív szenes és antibakteriális szűrőket is.

Mire jó az ózon?

Az ózon fertőtlenítő hatása vitán felül áll. Lakásfertőtlenítésre és szagtalanításra egyszerűbb megoldás lehet mint egy tisztasági festés, ha még nem akut a helyzet. Az enyhe dohányfüstöt, dohosságot, szemétszagot, "öreg szagot" képes eltüntetni egy lakásból. Azonban a vastagabb szövetek, szőnyeg, szivacs és matrac szagtalanítására már nem alkalmas, mivel a szövetek között nem tud mélyre hatolni, csak az anyag felületét oxidálja.

A vegyszeres fertőtlenítést nem helyettesíti az ózon, de tökéletes kiegészítés lehet helyiségek fertőtlenítésére. Beteg után nagyszerűen ki tudja csírátlanítani a helységet, de csak egy alapos takarítás után van értelme.
A mentőautókat például minden koronavírus gyanús eset után alkoholos fertőtlenítővel kezelték a járvány idején és ez után, csak kiegészítésként kapnak egy ózonos kezelést.

Ózongenerátorok, lakossági szintű szolgáltatásokhoz.
ózongenerátorok

Az ózonos fertőtlenítések és szagtalanítások eredményessége az ózon koncentrátumától és a kezelés idejétől, és a levegő páratartamától függ. Az ózongenerátorok hatékonyságát, az egy óra alatt előállított ózon mennyiségében határozzák meg, amit mg/h azaz milligramm/órában adnak meg. A fenti képeken látható kis dobozkák, amelyekkel lakossági szinten dolgoznak, 3.500 és 20.000 mg/h közötti teljesítményre képesek.

A klímatisztításhoz vegyszer, sok víz és szakértelem szükséges: