Légkondicionáló tisztítás Budapesten

Légkondi tisztítás

Árak

Bemutatkozás

Cikkek

Klímatisztítás ózonnal és jedi erővel.

Vajon melyik a jobb módszer?
Nem túl szoros a verseny, mert az ózongenerátor tényleg jó fertőtlenítő, csak tisztítani azt sajnos nem tud. Ezzel szemben a jedik mindig is menők voltak, kivéve talán a Rokfortban és Középföldén, mivel ezeken a helyeken nincsenek split klímák.

Az ózon molekula képlete O3

"Klímatisztítás" ózonnal

Sokan összekeverik a tisztítást és a fertőtlenítés fogalmát, talán a zuhanyzás kontra dezodor hasonlattal lehet a legjobban szemléltetni a kettő közötti különbséget. Míg az előbbinél minden szennyeződés eltávolításra kerül, addig az utóbbinál igaz, hogy csírátlanítják a gépet, de a mocsok az benne marad.

A magyar nyelv értelmező szótára szerint:
"tisztít
ige
1. tárgyas vmely idegen, rendsz. szennyező anyag eltávolításával folyamatosan tisztává tesz vmit...
2. tárgyas (vmely idegen szennyező anyagot) megfelelő eljárással eltávolít vhonnan, vmiből, vmiről..."

Forrás: http://mek.oszk.hu/adatbazis/magyar-nyelv-ertelmezo-szotara/

Az ózon úgy működik, hogy rendkívül agresszívan oxidál. Tökéletesen lebomlik, így semmi nem marad belőle, ezért is környezetbarát, szemben a vegyszeres fertőtlenítéssel, ami -a vegyszertől függően,- akár több hónapon keresztül is aktív maradhat.

Az elpusztult penész és a kosz mindkét esetben benne marad a klímában, a különbség annyi, hogy az ózonos fertőtlenítés a vastagabb biofilmnek csak a felszínét érinti, illetve a kezelés után akár már másnap is megtelepedhet valami a légkondiban.

Külön érdekessége a dolognak a tavaszi fertőtlenítés, miután a klíma 4-6 hónapja nem volt hűtésre kapcsolva, feltehetően réges-régen ki van száradva, tehát bármilyen koszos is legyen, nincs benne élő penész vagy baktérium.

Vicces illusztráció.

Klímafertőtlenítés jedi erővel

A jedik tudják, hogy a pasztőrizáláshoz hasonló fertőtlenítő hatás érhető el, ha fűtésre kapcsolják a légkondit. A beltéri egység hőcserélője kb. 60°C-ra melegszik, és egy órányi fűtés alatt szépen kiszárad. (1 óra fűtés kb. 50Ft-ba kerül.) Egy ilyen kis hőkezeléstől garantáltan elpusztul a legionella baktérium, a penész, a gombák és a spórák java része. A spóráknak csak azért egy részét pusztítja el, mert vannak olyan ritka darabok is, melyek a 96°C-os pasztörizálást is túlélik.
Nos, hát ez a fajta hőkezelés sem tökéletes, de az ózonos klímafertőtlenítéshez képest nem nagy különbség a végeredményt tekintve, legfeljebb a pénztárcánk vastagságában érezhetünk számottevő eltérést.

Mire jó az ózon?

Az ózon fertőtlenítő hatása vitán felül áll. Lakásfertőtlenítésre és szagtalanításra tökéletes megoldás. A dohányfüstöt, dohosságot, szemétszagot, "öreg szagot" képes teljesen eltüntetni egy lakásból. Vastag szövetek, szőnyeg, szivacs és matrac szagtalanítására viszont csak részben használható mivel a szövetek között nem tud mélyre hatolni, csak az anyag felületét oxidálja. Tökéletes megoldás helyiségek fertőtlenítésére. Pl. egy kórházi betegszobát nagyszerűen ki tud csírátlanítani. Nagy ózon koncentrátumot létrehozva ugyan elpusztulnak a poratka méretű élőlények, de a petéik túlélik, illetve a hangya méretű rovarokra már csekély hatással van, ezért rovarirtására, több hazai gyártó és forgalmazó szerint sem alkalmas. Ezt azért tartottam fontosnak megjegyezni, mert több helyen is úgy hirdetik, mint ami alkalmas rovarirtásra.

Ózongenerátorok, lakossági szintű szolgáltatásokhoz.

Az ózonos fertőtlenítések és szagtalanítások eredményessége az ózon koncentrátumától és a kezelés idejétől, és a levegő páratartamától függ. Az ózongenerátorok hatékonyságát, az egy óra alatt előállított ózon mennyiségében határozzák meg, amit mg/h azaz milligramm/órában adnak meg. A fenti képeken látható kis dobozkák, amelyekkel lakossági szinten dolgoznak, 3.500 és 20.000 mg/h közötti teljesítményre képesek.

A klímatisztításhoz megfelelő vegyszer és sok víz szükséges:

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg ismerőseivel...

...vagy szóljon hozzá!