klímatisztítás

Sipos Ákos klímatisztítás specialista

Klímatisztítás ózonnal és jedi erővel

Nem cáfolom az ózongenerátor fertőtlenítő hatását, de tisztítani azt sajnos nem tud, ezzel szemben a jedik menők. Lehet sejteni az összehasonlítás végeredményét, de ne szaladjunk ennyire előre, mert még komolytalannak tűnhet a felvetés, és a pénztárcája bánja.

Az ózon molekula képlete O3

Klímatisztítás ózonnal

Sokan összekeverik a klímatisztítás és a klímafertőtlenítés fogalmát, pedig a kettő nem ugyan az a fogalom. A zuhanyzás és a tisztálkodás helyett használt dezodor közötti különbséggel lehet a legjobban szemléltetni a kettő közötti eltérést.

A tisztítás és a fertőtlenítés két külön művelet, melyek összefüggésben vannak egymással, de más a munkafolyamat és más anyagok alkalmazásával történik.

A magyar nyelv értelmező szótára szerint:
tisztít ige
szennyező anyag eltávolításával folyamatosan tisztává tesz...
megfelelő eljárással eltávolít vhonnan, vmiből, vmiről...
Fertőtlenít ige
vmely tárgyon levő kórokozó csírákat v. élősdieket fizikai (hő) v. vegyi úton elpusztítja fertőző képességüktől megfosztja őket
Forrás: http://mek.oszk.hu/adatbazis/magyar-nyelv-ertelmezo-szotara/

Míg a tisztítás során a szennyeződés eltávolításra kerül, addig a fertőtlenítésnél csak elpusztulnak a baktériumok és gombák, de a mocsok az benne marad a klímában.

Ezért bármilyen módszert is használunk a klímák (vagy akár milyen felület) fertőtlenítésére, elengedhetetlen a fertőtlenítés előtti tisztítás.

Az ózon úgy fertőtlenít, hogy rendkívül agresszívan oxidál. Tökéletesen lebomlik, így semmi nem marad belőle, ezért is környezetbarát, ami jó, de éppen ebből adódik az egyik nagy hátránya is.

A vegyszeres fertőtlenítés, a vegyszertől függően, akár több hónapon keresztül is aktív védelmet tud nyújtani az újra fertőződés ellen, míg az ózonos fertőtlenítést követően, akár perceken belül újra fertőződhet a felület.

Az ózonos fertőtlenítés másik nagy hátránya, hogy csak a felületi oxidációra képes, az anyagba nem képes behatolni. A klíma belsejében nem ritka a már kézzel fogható méreteket öltött penész, vagy a több milliméter vastagra hízott biofilm. Ilyen esetekben a felületi oxidáció szinte semmit sem ér, sőt a megvastagodott biofilmel szemben, már a fertőtlenítő vegyszerek is hatástalanok maradnak és kizárólag a mechanikai roncsolás nyújt megoldást.

A jedi ózont varázsol
A varázslat csak addig működik, míg nincs tétje.

Klímafertőtlenítés jedi erővel

A jedik tudják, hogy a pasztörizáláshoz hasonló fertőtlenítő hatás érhető el, ha fűtésre kapcsolják a légkondit. Ezt az ősi jeditrükköt termikus sokkfertőtlenítésnek hívják és a meleg vizes hálózatok jedi mesterei még az ÁNTSZ kiadványokban is gyakorta megemlékeznek róla.

A beltéri egység hőcserélője képes 60°C-ra melegedni, és egy órányi fűtés alatt szépen kiszárad. Egy ilyen kis hőkezeléstől garantáltan elpusztul a legionella baktérium, a penész, a gombák és a spórák java része. A spóráknak csak azért egy részét pusztítja el, mert van ami a 96°C-os pasztörizálást is túléli.

Nos, hát ez a fajta hőkezelés sem tökéletes, de az ózonos klímafertőtlenítéshez képest nem nagy különbség a végeredményt tekintve. Legfeljebb a pénztárcánk vastagságában érezhetünk számottevő eltérést, mivel egy órányi fűtés split klímával nagyjából 50 forintba kerül.

Az autóklímák felépítése más mint a split klímáké, a tisztításuk is körülményesebb, de a klíma kikapcsolása utáni rendszeres leszárítással, és rendszeres pollenszűrő cserével hosszú, problémamentes üzemidőt biztosíthat ózonos kezelés nélkül is.

Mire jó az ózon?

Az ózon fertőtlenítő hatása vitán felül áll. Lakásfertőtlenítésre és szagtalanításra egyszerűbb megoldás lehet mint a tisztasági festés, ha még nem akut a helyzet. Az enyhe dohányfüstöt, dohosságot, szemétszagot, "öreg szagot" képes eltüntetni egy lakásból. Azonban a vastagabb szövetek, szőnyeg, szivacs és matrac szagtalanítására nem az igazi, mivel a szövetek között nem tud mélyre hatolni, csak az anyag felületét oxidálja.

A vegyszeres fertőtlenítést nem helyettesíti az ózon, de tökéletes kiegészítés lehet helyiségek fertőtlenítésére. Pl. egy kórházi betegszobát nagyszerűen ki tud csírátlanítani, de csak egy alapos takarítás után van értelme. A mentőautókat például minden koronavírus gyanús eset után alkoholos fertőtlenítővel kezelik, majd ez után, csak kiegészítésként kapnak egy ózonos kezelést.

Tartós ideig nagy koncentrátumot létrehozva az ózon elpusztítja a poratka méretű élőlényeket, a petéik viszont túlélik, a hangya méretű rovarokra már csekély hatással van, ezért rovarirtására, több hazai gyártó és forgalmazó szerint sem alkalmas.

Ózongenerátorok, lakossági szintű szolgáltatásokhoz.
ózongenerátorok

Az ózonos fertőtlenítések és szagtalanítások eredményessége az ózon koncentrátumától és a kezelés idejétől, és a levegő páratartamától függ. Az ózongenerátorok hatékonyságát, az egy óra alatt előállított ózon mennyiségében határozzák meg, amit mg/h azaz milligramm/órában adnak meg. A fenti képeken látható kis dobozkák, amelyekkel lakossági szinten dolgoznak, 3.500 és 20.000 mg/h közötti teljesítményre képesek.

A klímatisztításhoz vegyszer, sok víz és szakértelem szükséges:

Ha hasznosnak találta ezt a cikket, ossza meg ismerőseivel:

Érdeklik a klímatisztítással és üzemeltetéssel kapcsolatos cikkek, kattintson a gombra és válogasson kedvére: