klímatisztítás

Sipos Ákos klímatisztítás specialista

Biofilm a légkondicionáló berendezésekben

A biofilmről konyhanyelven

A biofilm a kocsonyára hasonlító, nyálkás anyag, melyet a nedves környezetben élő baktériumok képeznek maguk köré a túlélési és szaporodási esélyeik javítása céljából. A biofilm olyan biztonságos közeget nyújt a benne élő baktériumok számára, mely megvédi őket a kiszáradástól, az időszakos táplálékhiánytól és a legerősebb fertőtlenítő szereknek is ellenáll.

Biofilm a klíma hőcserélőjén
Biofilm a beltéri egység hőcserélőjén

Biofilmek, minden nedves felületen előfordulnak, a medence falától, a klíma elpárologtatójának a rézcsövéig. Szélsőséges körülmények között is képesek kialakulni és fennmaradni, a fagyos gleccserektől, a hévforrásokon át, az erősen savas, lúgos vagy sós vízben is. Méretük a mikroszkopikustól a fél méteres vastagságig terjedhet.

A biofilmek részei a táplálékláncnak és több helyen is hasznosítják őket az iparban, de az épületgépészeti rendszerekben, mint a vízhálózatban és a légkondicionálókban kialakult biofilmek, nagy kockázatot jelentenek az egészségünkre.

Biofilmek kialakulása légkondicionálókban

A hűtési üzemben folyamatosan termelődő kondenzvíz, a nedves felületeken megtapadó lebegő szennyeződések és a szinte törvényszerűen kialakuló pangó vizek miatt, rendszeres használat mellett, a biofilm kialakulása elkerülhetetlen a klímák belsejében.

Tervezési hibából és a felületi feszültségből adódó minimális mennyiségű pangó víz, szinte általánosnak mondható a klímák és fancoilok kondenztálcájában és hőcserélőjében. Az ilyen pangó vizek kis odafigyeléssel, viszonylag könnyen kiszáríthatóak, de a gyakran előforduló, kivitelezési hibából adódó, nagyobb mennyiségű pangó vizek, lehetőséget adnak a biofilm túlélésére, akár két hűtési szezon között is.

biofilm a klíma belsejében
Kiszáradt biofilm a klíma kondenztálcájában.

A biofilm veszélye

Az egészségünkre ártalmas baktériumok, így a Legionella baktériumok is, számukra ideális feltételek mellett biofilmet képeznek. A biofilm akár pár nap alatt is elérheti a stacionárius fázisát, amelyben folyamatosan csírákat bocsájt ki magából. A folyamatosan képződő csírák, a ventilátor segítségével a helység levegőjébe juthatnak, illetve az épület homlokzatáról csöpögtetett kondenzvízzel a szabadba jutnak és tovább fertőzhetnek.

A kondenzvíz elvezető rendszer lassabb lefolyású részein dugulást okozhat a nyálkaképződés. A split klímáknál általánosan használt 16mm átmérőjű kondenzvíz elvezető csőben egy kisebb keresztmetszet csökkenés miatt is olyan felületi feszültség alakulhat ki, amitől a kondenzvíz nem tud szabadon távozni, ezért csöpögni fog a klíma beltéri egysége és megnő az aeroszol képződés lehetősége.

A fertőzési veszély mellet érdemes megemlíteni, hogy a baktériumok anyagcseretermékei révén a klímák kondenztálcájában elszaporodott biofilmek kellemetlen szagokat árasztanak, amit a ventilátor szétterít a helységben.

rászáradt biofilm a klíma alkatrészén
A klíma kondenztálcájának, használaton kívüli kifolyóját lezáró gumi dugó folyamatosan pangó víz alatt van.

A biofilmek ártalmatlanítása

A biofilmet a baktériumok által termelt, nyálka, az extracelluláris mátrix (EPS) tartja össze, ami rendkívül magas fertőtlenítőszer koncentrációnak is képes ellenállni, ezért a gyakran több milliméteres vastagságú biofilm ellen a fertőtlenítőszerek szinte teljesen hatástalanok maradnak.

Az ÁNTSZ által minden évben kiadott, Legionella kockázatcsökkentő módszertani levél ajánlása szerint a biofilmet csak mechanikai úton lehet eltávolítani, ezért megoldást, egy olyan alapos klímatisztítás mint a klíma mosás és az azt követő vegyszeres fertőtlenítés nyújthat.

biofilm a klímában
Vastag nyálka a klíma kondenztálcájában

Megelőzés

Kikapcsolt állapotban, a klímák és fancoilok zárt szerkezetéből adódóan a bennrekedt nedvesség csak rendkívül lassan szárad ki. A hűtési üzemek közötti ventilátoros leszárítás, jelentősen csökkenti a biofilm és a penész kialakulását.

Mivel a biofilm ellenáll a fertőtlenítő szereknek, a klíma fertőtlenítése önmagában elégtelen, a rendszeres klímatisztítás elengedhetetlen a biztonságos üzemeltetéshez. A tisztítások alkalmával, a megbontott burkolat lehetőséget ad az esetleges kivitelezési hibák feltárására és kijavítására.

Írta: Sipos Ákos, klímatisztítás specialista
Lektorálta: Dr. Maróti Gergely, Szegedi Biológiai Kutatóközpont, csoportvezető, tud. főmunkatárs

Biofilm eltávolítás a klímából, a gyakorlatban: