Légkondicionáló tisztítás Budapesten

Légkondi tisztítás

Árak

Bemutatkozás

Cikkek

Légkondicionáló berendezések fertőtlenítése

A klímafertőtlenítés célja a készülék belsejében megtelepedett baktériumok és gombák elpusztítása, illetve az újra fertőződés megakadályozása. A hatékony fertőtlenítés alapvető feltétele a tiszta felület, ezért a klímatisztítás nélküli fertőtlenítés kevésbé eredményes, bizonyos szennyezettség mellett pedig teljesen hatástalan marad.

A fertőtlenítésre használt módszerek közötti alapvető különbség, a dezinfekciót követő újra fertőződés elleni védelem tartóssága, illetve a már kialakult penésztelepek és a még mikroszkopikus méretű biofilm elleni hatékonyság.

Az alábbi öt felsorolt módszer közül az első négy, nem igényel semmilyen szaktudást, mégis a klímák belső felületének közel a 100%-át képes kezelni. Sajnos a biofilm ellen teljesen hatástalanok és a kezelés után nem képesek antibakteriális védelmet nyújtani, ezért az újrafertőződés veszélye, az üzembe helyezést követően, azonnal fennáll.
A hosszú távú védelmet, egy a felületet borító, biocid filmréteg létrehozása tudja biztosítani. Ilyen filmréteget, jelenleg, csak a felületek retard lebomlású klímafertőtlenítő vegyszeres kezelése tud biztosítani.

Sok klíma fertőtlenitős flakon egymás mellett.

Klímafertőtlenítés vegyi köddel

A vegyi köd legismertebb fajtája az autóklímákhoz használt klímabomba, melyet a rendszer a saját ventilátora segítségével keringet át a légjáratokon, elérve az utolsó hozzáférhetetlen zugot is.
Súlyosan mérgező és csak egészen kis légtérben hatásos, ezért épülethűtésre használt klímák és fancoilok fertőtlenítésére alkalmatlan.

Gyógynövény alapú fertőtlenítő köd

A gyógynövény kivonatokból készített folyadékot egy speciális párásítóval, a füstgéphez hasonló intenzitással juttatják a helység, vagy egy jármű légterébe. Az így képzett sűrű, füst szerű ködöt a klíma berendezés a saját ventilátorával keringeti át a légjáratain. Rendkívül gyors és környezet barát módszer. A helységet nem kell elhagynia senkinek, folyamatosan használható marad.
A köd idővel kicsapódik a felületeken és láthatatlan filmréteget hoz létre, mely bizonyos ideig képes megakadályozni a baktériumok megtelepedését. A köd által képzett filmréteget, a hőcserélőről és a kondenztálcából szinte azonnal leöblíti, a hűtés közben folyamatosan képződő kondenzvíz, így éppen a legérzékenyebb területeken nem biztosít utóhatást.

Ózonos klímafertőtlenítés

Az ózon, a rendkívül agresszív oxidációs képességével fertőtlenít.
Környezetbarát, semmilyen káros anyag nem marad utána, de az emberre és az állatokra irritáló és mérgező hatású, ezért a helység órákig használhatatlan marad a kezelés után. Ha a felületen szennyeződés található, akkor csak a szennyeződés felületét oxidálja, például egy megvastagodott penészréteg belsejébe nem tud behatolni.

Termikus sokkfertőtlenítés

A maximális teljesítményű fűtésre kapcsolt klíma beltéri egysége, képes 60°C hőmérséklet fölé melegedni. 60°C felett a Legionella baktériumok elpusztulnak. Ha a környezeti hőmérséklet lehetővé teszi az 1-2 órás folyamatos üzemeltetést, a klíma belseje teljesen kiszárítható ezzel a módszerrel.
Hátránya, hogy a maximum 30°C-ra állítható inverteres klímák, kis hőmérséklet különbségnél leszabályoznak, így 25°C külső hőmérséklet felett nem elérhető opció.

Vegyszeres fertőtlenítés

Ez az egyetlen olyan módszer, mely folyamatos üzemeltetés mellett, is képes viszonylag tartósan megakadályozni az újrafertőződést.
Split klímák esetében, a biocid folyadéknak, a teljes felületre juttatása még aeroszol formában sem lehetséges a klíma burkolatának megbontása nélkül. Ezért a fertőtlenítés eredményessége nagyban függ a feladatot végző személy szakértelmétől és alaposságától.
A klíma szétszerelése nélkül, a szűrők helyére fújt fertőtlenítő anyag, a hőcserélőnek maximum a 60-80 %-át éri, míg a ventilátorra és a légterelő elemekre szinte semmi nem jut belőle.

A megelőzés

A hűtésre használt légkondicionálók belső felületein üzemeltetés közben kicsapódik a levegő páratartalmának egy része. Az elkoszolódott, nedves belső felületek, táptalajul szolgálnak a gombáknak és baktériumoknak. A készülékek rendszeres kiszárításával jelentősen le lehet lassítani a penészesedés folyamatát.
A split klímák többségén már egy gombnyomással beállítható a minden kikapcsolás utáni automatikus leszárítás.

A tisztítás nélküli klímafertőtlenítés veszélyei

"A biofilmben megtelepedett baktériumok rendkívül magas fertőtlenítőszer-koncentrációnak is ellenállnak, emiatt szükséges lehet a biofilm roncsolására. Erre a legalkalmasabb módszer a mechanikai tisztítás, így az elérhető felületeken ezt javasolt alkalmazni."
Nemzeti Népegészségügyi Központ:
Módszertani levél Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre...

A split klímák és fancoilok kondenztálcájának kialakítása lehetővé teszi az olyan vastagabb biofilm rétegek kialakulását, melyek egy hosszabb szárazsággal járó üzemszünetet is túlélnek, a kivitelezési hiba következtében kialakult pangó vizek, pedig sok esetben, fél év alatt sem tudnak kiszáradni.

Ha a fertőtleníteni kívánt felületen túl vastag a szennyeződés, például ha több milliméter vastagságú, fejlett penész réteg borítja a ventilátort, a légnemű fertőtlenítőszerek nem lesznek képesek behatolni a penész belsejébe.
A szennyezett felületek jobban tartják a nedvességet, ezért sokkal jobb tapadó felületet biztosítanak a lebegő szennyeződéseknek, mint a sima, felületkezelt fém, vagy műanyag felszíne. Ezért a csak enyhén szennyezett felület is hamarabb újra fertőződik, mint a tiszta felület, még abban az esetben is, ha sikerült tartós biocid réteget kialakítani rajta.

A hosszú ideje elhanyagolt, nagymértékben elkoszolódott klímáknál megfigyelhető, hogy az évek alatt rendszeresen a szűrő mögé fújt bolti klímafertőtlenítő spray, a hőcserélő alsó részén, az ott meggyűlt koszt átitatva kikezdi az alumínium lamellákat, lemarja a védő bevonatot és elgyengíti az anyagot.
Olyan elkoszolódott klímákba, ahonnan nem tud szabadon távozni a belefújt vegyszer, nem szabad sem fertőtlenítő, sem tisztító anyagokat juttatni megfelelő utólagos öblítés nélkül.

A szakszerű klíma fertőtlenítés

Közvetlenül a légkondicionáló tisztítása után, még leszerelt burkolat nélkül fújja le a teljes hőcserélőt és a kondenztálcát, járó ventilátor mellett, hogy a fertőtlenítő aeroszol be tudjon jutni a hőcserélő lamellái közé. Kikapcsolt állapotban, a kézzel megpörgetett ventilátort is permetezze be. Törölje le a kicsöpögő vegyszert, majd a ventilátor ismételt bekapcsolásával szárítsa ki a készüléket.
Mennyezeti és parapet fancoiloknál a ventilátor fertőtlenítése nem szükséges, mivel üzem közben nem nedvesedik. Egyes mennyezeti fancoilok kondenztálcája, nehézkes lefolyású, nagyméretű, közel vízszintes felületet képez. Ezeket a felületeket különös gonddal kell kezelni.

A klímafertőtlenítésre használható anyagok

A klímák fertőtlenítésére, kimondottan erre a célra gyártott, lehetőleg ÁNTSZ engedéllyel rendelkező anyagokat szabad használni.

A fertőtlenítő szerek magyarországi forgalomba helyezéséről a biocid törvény (316/2013. (VIII. 28.) Korm. rendelet) rendelkezik, a légkondicionáló berendezések fertőtlenítésére alkalmas anyagokat az I. főosztály 2. terméktípusába sorolja.
A Magyarországon 2018-ig engedélyezett fertőtlenítőszerek listáját letöltheti az Országos Epidemiológiai Központ weboldaláról.

Fontos megjegyezni, hogy a hatóság, az engedélyeztetés során csak a fertőtlenítő szer biocid összetevőjét vizsgálja, a légkondicionáló alkatrészeire gyakorolt hatását nem garantálja.
A klímák belsejében réz, horganyzott vas, fényes felületű műanyagok, és felület kezelt alumínium található. A réz és a horgany a savas, míg az alumínium a lúgos kémhatásra érzékeny. A magas fényű műanyagokon még az enyhe elszíneződéssel járó marás nyomok is könnyen meglátszanak.

Minden vegyszert érdemes kipróbálni a felhasználás előtt. A tapasztalatok szerint, első sorban a hőcserélő horganyzott tartóelemei és a lamellák bevonata a legsérülékenyebb.

Marásnyomok a hőcserélőn.

A fenti képen jól láthatóan, valami lemarta a a klíma hőcserélőjének alumínium lamelláiról, az eloxáláshoz hasonló bevonatát.

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg az ismerőseivel.

Kiegészítené, vagy más véleményen van? Szóljon hozzá!

Vastag jégréteg a klímán..

Pangó vizek a klímában.
Klímaszerelési hibák és javításuk.

A legionella baktérium jelképes, mumus ábrázolása.

Legionella baktériumok a klímában.
Védekezés a legionella fertőzés ellen.

Az ózon molekula modellje.

Ózonos klímatisztítás?.
A tisztítás fertőtleníthet, de a fertőtlenítés nem tisztít.