klímatisztítás

Sipos Ákos klímatisztítás specialista

Légkondicionáló berendezések fertőtlenítése

A fertőtlenítés, a klímatisztítást lezáró és az összeszerelést megelőző munkafolyamat. Bár a fertőtlenítés egy rövid és egyszerű munkafázis, ezt is több féle anyaggal és eszközzel lehet végezni, ennek megfelelően a hatása és az utóhatása is eltérő lehet.

A klímafertőtlenítés célja a készülék belsejében megtelepedett baktériumok és gombák elpusztítása, illetve az újra fertőződés megakadályozása. A hatékony fertőtlenítés alapvető feltétele a tiszta felület, ezért a klímatisztítás nélküli fertőtlenítés kevésbé eredményes, bizonyos szennyezettség mellett pedig teljesen hatástalan marad.

A klímatisztításra és a klímafertőtlenítésre más vegyszereket használunk és más módszereket kell alkalmazni, mivel a két tevékenység során más követelményeknek kell megfelelni.

A fertőtlenítésre használt módszerek közötti alapvető különbség, a dezinfekciót követő újra fertőződés elleni védelem tartóssága, illetve a már kialakult penésztelepek és a még mikroszkopikus méretű biofilm elleni hatékonyság.

Az alábbi öt felsorolt módszer közül az első négy, nem igényel semmilyen szaktudást, mégis a klímák belső felületének közel a 100%-át képes kezelni. Sajnos a biofilm ellen teljesen hatástalanok és a kezelés után nem képesek antibakteriális védelmet nyújtani, ezért az újra fertőződés veszélye, az üzembe helyezést követően, azonnal fennáll.

A hosszú távú védelmet, egy a felületet borító, biocid filmréteg létrehozása tudja biztosítani. Ilyen filmréteget, csak a már tisztított felület, retard lebomlású klímafertőtlenítő vegyszeres kezelése tud biztosítani.

A flakonok csupán illusztráció, nem ajánlás.
Klímafertőtlenítő koncentrátumok

Klímafertőtlenítés hideg köddel

Vegyi köd

A vegyi köd legismertebb fajtája az autóklímákhoz használt klímabomba, ami általában egy 2 decis, flakonos kiszerelésű hajtógázos spray. Személyautók klímáinak a fertőtlenítésére ajánlják. A rendszer a saját ventilátora segítségével keringet át a légjáratokon a fertőtlenítő hatású aeroszolt, elérve az utolsó hozzáférhetetlen zugot is.

Súlyosan mérgező és csak egészen kis légtérben hatásos, ezért épülethűtésre használt klímák és fancoilok fertőtlenítésére alkalmatlan.

Herbárium, vagy nano ezüst hideg köd

Gyógynövény kivonatokból készített koncentrátum, vagy nano ezüstöt tartalmazó folyadék, melyet egy speciális párásítóval, a füstgéphez hasonló intenzitással juttatnak a helység, vagy egy jármű légterébe. Az így képzett sűrű, füst szerű ködöt a klíma berendezés a saját ventilátorával keringeti át a légjáratain. Rendkívül gyors, az emberre veszélytelen, környezet barát módszer.

A köd idővel kicsapódik a felületeken és láthatatlan filmréteget hoz létre, mely rövid ideig képes lehet megakadályozni a baktériumok megtelepedését. A köd képzéséhez felhasznált folyadék mennyisége töredéke a vegyszeres fertőtlenítéshez használt anyag mennyiségének, a koncentrációja pedig nem szabályozható.

Ózonos klímafertőtlenítés

Az ózon, a rendkívül agresszív oxidációs képességével fertőtlenít. Az ózonos fertőtlenítés hatékonysága nagyban függ az ózongenerátor teljesítményétől és a kezelés időtartamától. Környezetbarát, semmilyen káros anyag nem marad utána, viszont emberre és állatra rendkívül irritáló és mérgező hatású. Tapasztalataim szerint a helység akár egy napig is használhatatlan marad a kezelés után, az ózon szagára érzékenyebbek számára. Első sorban autóklímákhoz használják.
Ha a felületen szennyeződés található, akkor csak a szennyeződés felületét oxidálja, például egy megvastagodott penészréteg belsejébe nem képes behatolni. A vegyszeres és hideg ködös fertőtlenítéshez hasonló utólagos védelmet nem nyújt, az újra fertőződés akár azonnal megtörténhet.

Termikus sokkfertőtlenítés

A fűtésre kapcsolt klíma beltéri egységének hőmérséklete, ideális körülmények között megközelíti a 60°C-ot. 60°C felett a Legionella baktériumok elpusztulnak. Ha a környezeti hőmérséklet lehetővé teszi az 1-2 órás folyamatos üzemeltetést, akkor a klíma belseje teljesen kiszárítható ezzel a módszerrel.
A termikus sokkfertőtlenítés kivitelezhetőségét nagyban befolyásolja a helység hőmérséklete és az időjárás. A maximum 30°C-ra állítható inverteres klímák, kis hőmérséklet különbségnél automatikusan leszabályoznak, így 24°C hőmérséklet felett nem tud elég hatékony lenni.

Vegyszeres fertőtlenítés

A vegyszeres fertőtlenítés az egyetlen olyan módszer, mely folyamatos üzemeltetés mellett, is képes viszonylag tartósan megakadályozni az újra fertőződést.
Split klímák esetében, a biocid folyadéknak, a teljes felületre juttatása még aeroszol formában sem lehetséges a klíma burkolatának megbontása nélkül, ezért a fertőtlenítés eredményessége nagyban függ a feladatot végző személy szakértelmétől és alaposságától. A klíma szétszerelése nélkül, a szűrők helyére fújt fertőtlenítő anyag, a hőcserélőnek legfeljebb a 60-80 %-át éri, míg a ventilátorra és a légterelő elemekre szinte semmi nem jut belőle.

A penészedés megelőzése

A hűtésre használt légkondicionálók belső felületein üzemeltetés közben kicsapódik a levegő páratartalmának egy része. Az elkoszolódott, nedves belső felületek, táptalajul szolgálnak a gombáknak és baktériumoknak.
A rendszeres klímatisztítás mellett, a készülékek használat utáni kiszárításával jelentősen le lehet lassítani a penészesedés folyamatát. A split klímák többségén már egy gombnyomással beállítható a leszárítás funkció, mely minden kikapcsoláskor alkalmával aktiválódik és néhány percig tovább járatva a klíma ventilátorát, kisebb-nagyobb mértékben leszárítja azt.

A tisztítás nélküli klímafertőtlenítés veszélyei

"A biofilmben megtelepedett baktériumok rendkívül magas fertőtlenítőszer-koncentrációnak is ellenállnak, emiatt szükséges lehet a biofilm roncsolására. Erre a legalkalmasabb módszer a mechanikai tisztítás, így az elérhető felületeken ezt javasolt alkalmazni."
Nemzeti Népegészségügyi Központ
Módszertani levél Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre...

A split klímák és fancoilok kondenztálcájának kialakítása lehetővé teszi az olyan vastagabb biofilm rétegek kialakulását, melyek egy hosszabb szárazsággal járó üzemszünetet is túlélnek, a jellemző kivitelezési hibák következtében kialakult pangó vizek, pedig sok esetben, fél év alatt sem tudnak kiszáradni.

Ha a fertőtleníteni kívánt felületen túl vastag a szennyeződés, például ha több milliméter vastagságú, fejlett penész réteg borítja a ventilátort, a légnemű fertőtlenítőszerek nem lesznek képesek behatolni a penész belsejébe. A szennyezett felületek jobban tartják a nedvességet, ezért sokkal jobb tapadó felületet biztosítanak a lebegő szennyeződéseknek, mint a sima, felületkezelt fém, vagy műanyag felszíne. Ezért a csak enyhén szennyezett felület is hamarabb újra fertőződik, mint a tiszta felület, még abban az esetben is, ha sikerült tartós biocid réteget kialakítani rajta.

A hosszú ideje elhanyagolt, erősen elkoszolódott klímáknál megfigyelhető, hogy az évek alatt rendszeresen a szűrő mögé fújt bolti klímafertőtlenítő spray, a hőcserélő alsó részén, az ott meggyűlt koszt átitatva elkorrodálja az alumínium lamellákat, lemarja a védő bevonatot és elgyengíti az anyagot.

A klímafertőtlenítésre használható anyagok

A klímák fertőtlenítésére, kimondottan erre a célra gyártott, ÁNTSZ engedéllyel rendelkező anyagokat szabad használni.

A fertőtlenítő szerek magyarországi forgalomba helyezését 316/2013. (VIII. 28.) Korm. rendelet szabályozza, a légkondicionáló berendezések fertőtlenítésére alkalmas anyagokat az I. főosztály 2. terméktípusába sorolja.

Fontos megjegyezni, hogy a hatóság, az engedélyeztetés során csak a fertőtlenítő szer biocid összetevőjét vizsgálja, a légkondicionáló alkatrészeire gyakorolt hatását nem garantálja. A klímák belsejében réz, horganyzott vas, fényes felületű műanyagok, és felület kezelt alumínium található. A réz és a horgany a savas, míg az alumínium a lúgos kémhatásra érzékeny. A magas fényű műanyagokon még az enyhe elszíneződéssel járó marás nyomok is könnyen meglátszanak.

Marásnyomok a hőcserélőn.
Jól látható a lamellákról félig meddig lemart Blue Fin bevonat

A fenti képen jól láthatóak a marás nyomok a klíma hőcserélőjének alumínium lamelláin. Az eloxáláshoz hasonló, kékes színű bevonat, a vékony alumínium lemezeket védi a korróziótól és a szennyeződések megtapadását gyengíti.

A klímafertőtlenítő vegyszerek közötti alapvető különbség az újra fertőződés elleni védelem tartóssága és a vegyszer hatás-spektruma.
A vegyszerek hatás-spektruma az alábbi elemeket tartalmazhatja:

  • baktericid
  • virucid
  • fungicid
  • sporocid

A fenti felsorolásból szeretném kiemelni a baktericid és fungicid hatásokat. A fertőzésveszélyen kívül, a baktériumok a biofilm képzéssel, a gombák pedig a penészedéssel tudnak működési zavarokat előidézni a légkondicionálóban.

A szakszerű klíma fertőtlenítés

Ahhoz, hogy a fertőtlenítés eredményes legyen, közvetlenül a légkondicionáló tisztítása után kell elvégezni, úgy hogy a klíma minden belső alkatrészére jusson a vegyszerből. Oldalfali klímák esetében különös hangsúlyt kell fektetni a ventilátor fertőtlenítésére.

Mennyezeti klímák és fancoilok ventilátorának fertőtlenítése kevésbé fontos, mivel a kialakításuk miatt, a felületük nem nedvesedik, ugyanakkor ezeknek a típusoknak a kondenztálcája, jellemzően olyan nagyméretű, nehézkes lefolyású, közel vízszintes felületet képez, melyet különös gonddal kell kezelni.