klímatisztítás

Sipos Ákos klímatisztítás specialista

Legionella a légkondicionálóban

A Legionella a légkondik mumusa, de semmi pánik, nem kell megijedni tőle, klímák esetében nagyon könnyű ártalmatlanítani.

Legionella baktérium a klímában, vicces kép.
legionella a klímában

Legionella kapcsán a Legionella baktériumok által okozott légiós betegségről szoktuk hallani, amit pedig első sorban az elhanyagolt klímák kapcsán emlegetnek.

A száraz tények szerint a légiósbetegség, egy a Legionella által okozott, tüdőgyulladással és magas lázzal járó, esetlegesen halálos kimenetelű betegség. Enyhébb változata a Pontiac-láz, ami egy gyors lefolyású, influenza szerű betegség, tüdőgyulladás nélkül. Érdemes inkább elővigyázatosnak lenni, mint felülni a média keltette pániknak.

A légkondi csak abban az esetben jelent kockázatot, ha az abból kikerülő, Legionellával fertőzőtt aeroszolt belélegzi valaki.

Az aeroszol olyan lebegő vízcseppecske, melyet a klíma ventilátora juttat a helység légterébe. Ha ebbe az aeroszolba, a klímában megrekedt pangó vízbe bekerülő és ott elszaporodó Legionella kerül, kezdődik a probléma, ugyanis ezekben a parányi vízcseppekben utazva a baktérium a tüdőbe juthat és ott tüdőgyulladást okozhat.

Ha Legionellát tartalmazó vízet megisszuk, nem okoz megbetegedést, kizárólag a tüdőbe kerülve lehet veszélyes. A betegség emberről emberre, nagy valószínűséggel nem terjed.

A legionella a vízben, mókás rajz.
A legionella vízben él

TIPP: Ha alacsonyabb fordulatszámra állítja a ventilátort, csökkenti az aeroszol képződés esélyét.

Ha valamit ki akarunk irtani, akkor praktikus tudni, hogy mi tartja életben. A Legionella baktérium a langyos, pangó vizeket szereti, olyanokat, mint egy nem megfelelő lejtésű kondenzvíz elvezetővel szerelt klíma kondenztálcája, amiben hónapokig is képes állni a poshadt, nyálkás víz. A Legionella baktérium 20-50°C közötti vízben szaporodik, 20° alatti hőmérsékleten leáll ugyan a szaporodása, de túlél, 60°^C felett, vagy száraz helyen pedig elpusztul.

Természetesen a leg kézenfekvőbb azt mondani, hogy ki kell tisztíttatni a klímát egy szakemberrel, de ön nyilván nem ezért a jó tanácsért olvassa végig ezt a cikket.

A Legionellás klíma fertőtlenítése

A fertőtlenítésnek két módja van: vagy vastagon befújja valamilyen klíma tisztító szerrel a hőcserélőt, vagy kiszárítja a készüléket, úgy, hogy ventilátor üzemmódban járatja a gépet. Sok klíma rendelkezik egy "SELF CLEAN" nevű funkcióval, ami annyit tesz, hogy az automatika, a hűtés üzemmód kikapcsolása után még 5 percig járatja a ventilátort. Ez a funkció, bátran állítom, hogy szinte semmit nem ér, ahhoz ugyanis, hogy kiszáradjon a hőcserélő és a kondenztálca, minimum fél órát kell a berendezést ventilátor üzemmódban járatni, öt perc erre nem elég.

A kiszárítás egy ennél hatásosabb módja, ha a berendezést fűtés üzemmódra kapcsolják, ezt persze csak 30°C alatt lehet megtenni, hiszen ha ennél melegebb van a helységben, akkor nincs mit fűtenie a klímának, nem fog elindulni. Fűtés üzemmódban a beltéri egység hőcserélője kb. 60°C-ra melegszik, így nem csak a gyorsabb a párolgás, de a hőkezelés is segíti a fertőtlenítést.

Nem szabad elfeledkezni arról a tényről, hogy a fenti módszerekkel nem távolítjuk el a klíma belsejében lerakódott szennyeződéseket és az elpusztult baktériumok sem párolognak el a vízzel együtt.
A kosz és az elpusztult organizmusok, a későbbiekben tápanyagként szolgálnak a különböző baktériumok, gombák és köztük a penészgombák számára.

Az elpusztult baktériumok táplálékot adnak más baktériumoknak és gombáknak.
Az elpusztult baktérium is veszélyforrást jelent.

Ha valaki a privát lakásában nem előírás szerűen használja a klímáját, hát lelke rajta, nyilván nincs ezzel egyedül, de üzletekben, irodákban ebből komoly problémák származhatnak.
Olyan üzletekben ahol kora tavasztól őszig megy a klíma, pl. hentesnél, virágosnál, fodrásznál, sok hűtőpultos élelmiszerboltban az évi egyszeri klímatisztítás kevés. Van olyan fodrász ügyfelem, akihez évente háromszor-négyszer is ki kell mennem.

A Legionellával a 49/2015. (XI. 6.) EMMI rendelet foglakozik, amely elsősorban a melegvizes rendszereket szabályozza. A légkondicionálókra külön nem tér ki a rendelet, de az I. melléklet 5./c pontjában megfogalmazottakba, a légkondik is beletartoznak.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ minden évben kiad egy módszertani levelet, amelyben a fent említett EMMI rendelet alapján fogalmaz meg gyakorlati utasításokat.

Pár éve, egy azóta már más néven futó kommunikációs multi cég egyik magyarországi kutató-fejlesztő központjában, egy programozó, nevezzük Pityunak, egy szép nyári napon legionárius betegséggel esett az ágynak. Miután az orvos megállapította a légiós betegséget, Pityu természetesen azonnal beperelte a munkahelyét. Egy kis felsővezetői hajcibálás, néhány szakvélemény készíttetése pár százezer forintért + kb. még egyszer ennyi egyéb járulékos költség kifizetése után kiderült, hogy Pityu egy görögországi nyaralás alkalmával, a buszon szedte össze a bacikat, úton hazafelé Lasztminitből.

Természetesen nem Pityu lett a hónap dolgozója, de nem ez a tanulság, hanem a következő: ha a cég rendszeresen karbantartatta volna a légkondicionáló rendszerét, akkor elég lett volna Pityu orra alá dugni a számlákat és munkalapokat, ezzel a részükről az ügy le lett volna zárva.

Lektorálta: Dr. Barna Zsófia, környezet-egészségügyi szakember