Légkondicionáló tisztítás Budapesten

Légkondi tisztítás

Árak

Bemutatkozás

Cikkek

Legionella a légkondicionálóban.

Legionella baktérium a klímában, vicces kép.

A legionella a légkondik mumusa, de semmi pánik, nem kell félni tőle. Nagyon könnyű ártalmatlanítani.

Legionella kapcsán első sorban a legionella pneumophilia nevű baktérium által okozott légiós betegségről szoktuk hallani, amit pedig az elhanyagolt klímák kapcsán emlegetnek.

A száraz tények szerint a légiósbetegség, egy a legionella által okozott, tüdőgyulladással és magas lázzal járó, esetlegesen halálos kimenetelű betegség. Enyhébb változata a Pontiac-láz, ami egy gyors lefolyású, influenza szerű betegség, tüdőgyulladás nélkül. Olyannyira nem feltétlenül halálos, hogy állítólag, van, aki lábon kihordja. Vigyázni kell vele, de szabad pánikolni miatta.

A légkondi csak fertőzött aerosol belégzésével okozhat legionellás megbetegedést.

Az aerosol jelen esetben olyan lebegő vízcseppecske, melyet a klíma ventilátora juttat a helység légterébe. Ezekben a parányi vízcseppekben utazva kerülhet a baktérium a tüdőbe és okoz tüdőgyulladást.

Ha legionellás vízben mosunk kezet, vagy bárhogy érintkezünk vele, nem okoz semmilyen betegséget, kizárólag a tüdőbe kerülve veszélyes.

A betegség emberről emberre nem terjed!

A legionella a vízben, mókás rajz.

TIPP: Ha alacsonyabb fordulatszámra állítja a ventilátort, csökkenti az aerosol képződés esélyét.

Ha valamit ki akarunk irtani, akkor praktikus tudni, hogy mi tartja életben.
A langyos pangó vizeket szereti, olyanokat, mint egy nem megfelelő lejtésű kondenzvíz elvezetővel szerelt klíma kondenztálcája, amiben hónapokig is képes állni a poshadt, nyálkás víz. 20-50°C közötti vízben szaporodik, 20° alatti hőmérsékleten leáll a szaporodása, 60^C felett, vagy száraz helyen elpusztul.

Természetesen a leg kézenfekvőbb azt mondani, hogy ki kell tisztíttatni a klímát egy szakemberrel, de ön nyilván nem ezért a jó tanácsért olvassa végig ezt a cikket.

A legionellás klíma fertőtlenítése.

Vagy vastagon befújja valamilyen klíma tisztító szerrel a hőcserélőt, vagy kiszárítja a készüléket, úgy, hogy ventilátor üzemmódban járatja a gépet. Sok klíma rendelkezik egy "SELF CLEAN" nevű funkcióval, ami annyit tesz, hogy az automatika, a hűtés üzemmód kikapcsolása után még 5 percig járatja a ventilátort. Ez a funkció, bátran állítom, annyit ér mint halottnak a csók, ahhoz, hogy kiszáradjon a hőcserélő és a kondenztálca, minimum fél órát kell járatni.
A kiszárítás egy hatásosabb módja, ha fűtés üzemmódra kapcsol, ezt persze csak 30°alatt lehet megtenni, hiszen ha ennél melegebb van a helységben, akkor nincs mit fűtenie a klímának, nem fog elindulni. Fűtés üzemmódban a beltéri egység hőcserélője kb. 60°C-ra melegszik, így nem csak a gyorsabb a párolgás, de a hőkezelés is segíti a fertőtlenítést.

Nem szabad elfeledkezni arról a tényről, hogy a fenti módszerekkel nem távolítjuk el a klíma belsejében lerakódott szennyeződéseket és az elpusztult baktériumok sem párolognak el a vízzel együtt.
A kosz és az elpusztult organizmusok, a későbbiekben táptalajként szolgálnak a különböző gombák és penészek számára.

Az elpusztult baktériumok táplálékot adnak más baktériumoknak és gombáknak..

Ha valaki a privát lakásában nem előírás szerűen használja a klímáját, hát lelke rajta, nyilván nincs ezzel egyedül, de üzletekben, irodákban ebből komoly problémák származhatnak.
Olyan üzletekben ahol kora tavasztól őszig megy a klíma, pl. hentesnél, virágosnál, fodrásznál, sok hűtőpultos élelmiszerboltban az évi egyszeri klímatisztítás kevés. Van olyan fodrász ügyfelem, akihez évente háromszor-négyszer is ki kell mennem.

A legionella rendelet nem a klímákra vonatkozik.

A legionellával a 49/2015. (XI. 6.) EMMI rendelet foglakozik, mely elsősorban a melegvizes rendszereket szabályozza. A légkondicionálókra külön nem tér ki a rendelet, de az I. melléklet 5./c pontjában megfogalmazottakba, a légkondik is beletartoznak.

Pár éve, egy azóta már más néven futó kommunikációs multi cég egyik magyarországi kutató-fejlesztő központjában, egy programozó, -nevezzük Pityunak,- egy szép nyári napon legionellával esett az ágynak. Miután az orvos megállapította a légiós betegséget, Pityu természetesen azonnal beperelte a munkahelyét. Egy kis felsővezetői hajcibálás, néhány szakvélemény készíttetése pár százezer forintért + kb. még egyszer ennyi egyéb járulékos költség kifizetése után kiderült, hogy Pityu egy görögországi buszos nyaralás alkalmával, a busz légkondijából szedte össze a bacikat, úton hazafelé Lasztminitből.
Természetesen nem Pityu lett a hónap dolgozója, de nem ez a tanulság, ha a cég rendszeresen karbantartatta volna a légkondicionáló rendszerét, akkor elég lett volna Pityu orra alá dugni a számlákat és a részükről az ügy le lett volna zárva.

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg ismerőseivel: