klímatisztítás

Sipos Ákos klímatisztítás specialista

Megéri-e használt split klímát venni?

Bizonyos esetekben megéri, de ez több dologtól is függ, mivel az olcsó ár nagy kockázatot rejt. Előre bocsájtom, hogy mivel nem forgalmazok légkondikat, nem fűződik üzleti érdekem sem a lebeszélésre, sem a rábeszélésre, így nem érhet a vád, hogy hazabeszélek.

Ez egy nagyon rossz állapotban lévő használt klíma képe.
Így néz ki egy átlagos, használt klíma. Koszos és régi.

Mi a különbség a régi és az új klímák között?

Csak általánosságban beszélhetünk, mivel régen és most, egyaránt gyártottak klímákat minden igénynek megfelelően, a gagyitól, a prémium kategóriáig. Tehát általánosságban elmondható, hogy a régebbi gépek hangosabbak, magasabb a fogyasztásuk, feltehetően alacsonyabb a műszaki tartalmuk és kevésbé alkalmasak fűtésre, ha ugyan képesek rá. eljesen bizonyosak lehetünk abban, hogy míg az új klíma tiszta, van rá 2-10 év garancia és várhatóan 10-20 évig is kiszolgál, addig a használt klíma koszos, nincs rá garancia, és az élettartama olyan bizonytalan, mint egy eltartási szerződés. Lehet akár tíz év is, de lehet, hogy csak egy. A kockázat nem kizárólag az előző évek használatában rejlik, akár a szakszerűtlen leszerelés miatt is csökkenhet -a legdrágább alkatrész,- a kompresszor élettartma. Tisztítás alkalmával sok olyan régi klíma beltéri egységével találkozom, melyeknek a műanyag burkolata elvesztette már a rugalmasságát, a felülete megsárgult, az anyaga elridegült és ezért törik mint a ropi.

Az árak összevetése:

Egy új inverteres klíma ára jelenleg kb. 150 és 500e Ft között mozog, nyilván a két véglet között elég nagy különbség van a műszaki tartalomban. Az új inverteres klímák árát itt tudja összehasonlítani. Egy használt klíma a feltehetően elavult műszaki tartalmával, retkesen és egy jelentős kockázattal a marketplacen vagy a jófogáson kb. 20.000 Ft-tól már található és felső határt csak a dilettáns butaság szab.

A használt légkondi értékét jelképező régi lyukas 20 fillér.
szakértelem nélkül nehéz megbecsülni egy használt klíma értékét

A szerelés pontosan ugyan annyiba kerül mind a két esetben, csak a használthoz még hozzá illik számolni a klímatisztítás árát is.

Hol vehetünk biztonságos használt klímát?

Elsősorban klímaszerelőtől, de egy még felszerelt, működő klímánál is kisebb a kockázat, pláne, ha klímaszerelővel megnézeti és nem az eladó "szakértelmére" hagyatkozik a leszerelést illetően. Az internetes használtcikk hirdetési portálokat nem ajánlom, a klíma nem kenyérpirító. Egyrészt nem tudja kipróbálni, másrészt nem tudhatja, hogy ki és hogyan szerelte le. Ha csak a gáz szökött el leszerelés közben, az még a kisebbik baj, de ha a levegő és azzal nedvesség került a kültéri egységbe, akkor az hamar hazavágja a légkondi szívét, a kompresszort.

Lakással együtt vásárolt klíma

Gyakran hívnak ki frissen vásárolt lakásokba, ahol a meglévő klíma még alku tárgyát képezi a régi és az új tulajdonos között. A lakással együtt vásárolt klíma nagy előnye, hogy ki lehet próbálni és már fel van szerelve, ezért a vevőnek ennyivel többet ér, az eladónak viszont plusz pénzébe kerülne leszereltetni és a helyét kijavíttatni. Ha egy egyébként is szükséges karbantartás alkalmával, kikéri a szerelő véleményét, lényegesen lecsökkentheti az ilyen használt klíma vásárlásának a kockázatát.

Mire figyeljünk használt klíma vásárlásánál?

 • Nem ritka a 10 évesnél öregebb légkondi, az eladó használt klímák között viszont gyakoribb mint az 5 évnél fiatalabb.
 • Ne csak a márkát nézze, minden gyártónak vannak olcsóbb és minőségibb termékei.
 • Ha olyan szerelőtől vesz használt gépet, aki ott a helyszínen kezdi tisztogatni, akkor tessék hazazavarni.
 • Semmiképen ne vegyen használt klímát fűtésre, szerver hűtésre, vagy olyan feladatra, ahol fontos a megbízható, folyamatos működés.

És végezetül: A legjobb szakember sem tudja ránézésre eldönteni egy gépről, hogy működik-e.

Ha hasznosnak találta ezt a cikket, ossza meg ismerőseivel:

Nem találta hasznosnak ezt a cikket? Hát akkor tessék, vásároljon:

Viszonylag rövid ideig használom a klímáimat, mert szeretnék folyamatosan képben lenni az aktuális piaci kínálattal. Első sorban a középkategóriás klímákból szoktam válogatni, hogy személyes tapasztalatot szerezhessek a működésükről. Ezek a klímák számlával,garanciával megvásárolhatóak.

Eladó használt klímák

Gree Amber GWH09YC-K6DNA1A 2,5kW inverteres split klíma
2db egyforma gép tesztelési céllal lett telepítve 2019 októberben.
Garancia: 2024-ig érvényes.
Ár: 209.000Ft

Gree Amber kültéri és beltéri

Műszaki adatok:

 • Hűtőközeg: r32
 • Névl. hűtő teljesítmény: 2,7kW
 • SEER: 8,5
 • Névl. fűtő teljesítmény: 2,8kW
 • Scop: 4,6
 • Fűtési tartomány: -22°C
 • Extrák: WI-Fi, 4 irányú légterelés, 8°C temperálás
 • H tarifa igényelhető hozzá

A feltüntetett árak 0% ÁFás bruttó árak.

Ha hasznosnak találta ezt a cikket, ossza meg ismerőseivel:

Érdeklik a klímatisztítással és üzemeltetéssel kapcsolatos cikkek, kattintson a gombra és válogasson kedvére: