klímatisztítás

Sipos Ákos klímatisztítás specialista

Megéri használt split klímát venni?

Bizonyos esetekben elképzelhető, hogy megbízható helyről megéri használt klímát venni, de az olcsó ár minden esetben nagy kockázattal párosul. Előre bocsájtom, hogy mivel nem forgalmazok és nem javítok légkondikat, nem fűződik üzleti érdekem sem a lebeszélésre, sem a rábeszélésre, így nem érhet az a vád, hogy hazabeszélek.

Ez egy nagyon rossz állapotban lévő használt klíma képe.
Így néz ki egy átlagos, használt klíma. Koszos és régi.

Mi a különbség a régi és az új klímák között?

Csak általánosságban beszélhetünk, mivel régen és most, egyaránt gyártottak klímákat minden igénynek megfelelően, a gagyitól, a prémium kategóriáig. Tehát általánosságban elmondható, hogy a régebbi gépek hangosabbak, magasabb a fogyasztásuk, feltehetően alacsonyabb a műszaki tartalmuk és jóval kevésbé alkalmasak fűtésre, ha ugyan képesek rá.
Teljesen bizonyosak lehetünk abban, hogy míg az új klíma tiszta, van rá 3-10 év garancia és várhatóan 10-20 évig is kiszolgál, addig a használt klíma koszos, nincs rá jótállás, sőt talán már alkatrész sincs hozzá és az élettartama olyan bizonytalan, mint egy eltartási szerződés. Lehet akár tíz év is, de lehet, hogy csak egy. A kockázat nem kizárólag az előző évek használatában rejlik. A szakszerűtlen leszerelés miatt is csökkenhet a legdrágább alkatrész, a kompresszor élettartama. Klímatisztítás alkalmával sok olyan régi klíma beltéri egységgel találkozom, melyeknek a műanyag burkolata elvesztette már a rugalmasságát, a felülete megsárgult, az anyaga el ridegült és ezért úgy törik mint a ropi.

Az árak összevetése:

Egy új inverteres klíma ára jelenleg átlagosan 200 és 500e Ft között mozog, nyilván elég nagy különbség van a műszaki tartalmuk között. Egy használt klíma a feltehetően elavult műszaki tartalmával, retkesen és egy jelentős kockázattal már 50.000 Ft-tól található a marketplacen, vagy a jófogáson.

A használt légkondi értékét jelképező régi lyukas 20 fillér.
szakértelem nélkül nehéz megbecsülni egy használt klíma értékét

A használt klíma esetében drágább a szerelés, kimondottan nehéz hozzá jó szakembert találni, valamint hozzá kell számolni egy alapos klímatisztítás árát is.

Hol vehetünk biztonságos használt klímát?

Elsősorban klímaszerelőtől, de egy még felszerelt, működő klímánál is kisebb a kockázat, pláne, ha klímaszerelővel megnézeti és nem az eladó "szakértelmére" hagyatkozik a leszerelést illetően. Az internetes használtcikk hirdetési portálokat nem ajánlom, a klíma nem kenyérpirító. Egyrészt nem tudja kipróbálni, másrészt nem tudhatja, hogy ki és hogyan szerelte le. Ha csak a gáz szökött el leszerelés közben, az még a kisebbik baj, de ha a levegő és azzal nedvesség került a hűtőkörbe, akkor az hamar hazavágja a légkondi szívét, a kompresszort.

Lakással együtt vásárolt klíma

Az eladó lakások klímája az eladónak nem sokat ér, mert ahhoz, hogy el tudja vinni, le kellene szereltetnie és nem is biztos, hogy megérné kifizetni az újra telepítést máshol. A vevőnek nyilván többet ér, mert már fel van szerelve, de a vevőnek lehetnek olyan elképzelései amire az adott klíma alkalmatlan. Például ha szeretné fő fűtésre használni a klímát, arra nem minden klíma alkalmas.
A lakással együtt vásárolt klímákat érdemes kitisztíttatni és átnézetni, még mielőtt körbe festené.

Mire figyeljünk használt klíma vásárlásánál?

  • Nem ritka a 10 évesnél öregebb légkondi, az eladó használt klímák között viszont jóval gyakoribb mint az 5 évnél fiatalabb.
  • Ne csak a márkát nézze, minden gyártónak vannak olcsóbb és minőségibb termékei.
  • Ha olyan szerelőtől vesz használt gépet, aki ott a helyszínen kezdi tisztogatni a klímát, akkor tessék hazazavarni.
  • Semmiképen ne vegyen használt klímát fűtésre, szerver hűtésre, vagy olyan feladatra, ahol fontos a megbízható, folyamatos működés.

És végezetül:
A legjobb szakember sem tudja ránézésre eldönteni egy gépről, hogy milyen műszaki állapotban van.