Légkondicionáló tisztítás Budapesten

Légkondi tisztítás

Árak

Bemutatkozás

Cikkek

Split klíma leszerelése.

Épületszigetelés előtt szokott felmerülni a gond, hogy útban van a klíma kültéri doboza. Mivel ez túlnyomó részt nyáron fordul elő, mikor egy klímás sem ér rá, sokan megpróbálják maguk levenni a kültéri egységet. Lépésről lépésre, leírom, hogyan lehet ezt szakszerűen kivitelezni, hogy a gép ne károsodjon és a hűtőközeg is megmaradjon.

Szükséges szerszámok: PH2 csavarhúzó, állítható kulcs, 4 vagy 5mm imbuszkulcs, rongy, szigetelő szalag, nylon zacskó.

A csavarhúzó segítségével vegye le a kültéri egységről a deklit (a csatlakozókat takaró lemezt) és az állítható kulccsal csavarozza le a sarokszelepekről a kupakokat. A kupakok alatt egy-egy imbuszcsavart talál, ezek segítségével lehet nyitni-zárni a sarokszelepeket, melyek összekötik a csöveket, a kültéri egységgel. Általánosságban elmondható, de nem törvényszerű, hogy a japán gépekhez 4-es a kínaiak pedig 5-ös imbuszkulcs kell.

A sarokszelep kupakok lecsavarozása.

Kapcsolja be hűtésre a légkondicionálót. Ha túl hideg van és nem indul a kompresszor, akkor a beltéri fedele alatt, a hőcserélő jobb oldalán lévő hőérzékelő szondára tegyen egy meleg vizes szivacsot.

Zárja el ütközésig a vékonyabbik cső sarokszelepét, nem kell meghúzni, csak ütközésig tekerje. Egy idő után a megváltozik a kompresszor hangja, lehet hallani, hogy kezd erőlködni a motor. A cső hosszától függően pár percig hagyja szenvedni a gépet, majd zárja el a vastagabb cső sarokszelepét is, ha ez megvolt, kapcsolja le a klímát a távirányító segítségével.

Az imbuszkulcs elhelyezése.

Előfordulhat, hogy még mielőtt elzárná a szívó oldali (vastagabb) sarokszelepet, leáll a kompresszor, mert hibát észlel. Ilyen esetben nyissa meg a sarokszelepeket és kezdje újra a visszaszívatást, de ezúttal legyen gyorsabb.

Tegye rá az állítható kulcsot az egyik hollandira és óvatosan nyissa meg. Rövid szisszenést kell hallania, ami nem a túlnyomás, hanem a vákuum miatt van, hiszen az előbb visszaszívatta a csövekből, a kültéri egységbe, a hűtőközeget. Csavarja le a sarokszelepekről a hollandikat.

A rézcsövek leszerelése.

A csövekből olaj csepeghet, húzzon rájuk egy erős nylon zacskót és gondosan rögzítse szigszallaggal. A csövekbe semmiféle képen nem juthat sem por, sem nedvesség ez nagyon fontos! A sarokszelepeket hasonlóképen meg kell védeni a nedvességtől és a portól.

Miután áramtalanította a klímát, kikötheti a betáp és a kommunikációs kábelt, de előtte csináljon egy fotót, hogy mi hova volt kötve. Láttam már a beltériből elinduló olyan 5x1,5 MT kábelt, ami a kültérihez érve 4x1 lett, úgy hogy, tessék csak nyugodtan lefotózni egy telefonnal, vagy alkoholos filccel ráírni a dekli belsejére a kötési sorrendet.
Ezzel elkészült a szétkötéssel, most már leszerelheti a klímát.

Klímatisztítás és visszaszerelés

Leszerelés után érdemes alaposan kimosni a klímát, ilyenkor könnyebb, mint mikor már újra a falon van.
A kültéri kimosását ide kattintva tudja megnézni.
A visszaszereléshez szükséges pár speciális szerszám és némi szaktudás, valamint jó eséllyel meg kell toldani a csöveket is, ezért azt javaslom, hogy ezt bízza klímaszerelőre.

Hibalehetőségek a klíma leszerelésnél:

A képen egy konzol álltal okozott rozsdafolyás látható.

A konzolt nem illik fent hagyni a falon és rászigetelni. Egyrészt azért mert miután rákerül 10-15cm szigetelés, tuti, hogy rövid lesz, másrészt, mert ocsmány, bevezeti a vizet a szigetelés alá, és a frissen színezett falon ciki a rozsdacsík.
Nem megfizethetetlen egy új konzol, de akár egy átfestéssel is szépen fel lehet újítani a régit.

Ha csak elvágja a rézcsöveket, akkor a hűtőközeg kiáramlása komoly égési sérüléseket okozhat.
Pár éve a híradóban volt olyan színesfém tolvaj -vagy színes fém tolvaj :) - akinek a dolgos kis kezecskéje ráfagyott a rézcsőre.

A sarokszelepek elzárásánál figyeljen, hogy oldal irányba ne nyomja el az imbuszkulcsot. A csavar tömítése könnyen ereszt és a nagy nyomással kiáramló hűtőközeg néhány centiről, még egy-egy pillanatra is fájdalmas élmény.
Régi berendezéseknél előfordulhat, hogy a sarokszelep elzárása közben az imbusz csavar tömítése elszáll. Ilyenkor jól jön egy odakészített rongy ami tompítja a hűtőközeg kiáramlásának kellemetlen hatásait.

Elkészült a cikk videó változata is:

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg ismerőseivel.