klímatisztítás

Sipos Ákos klímatisztítás specialista

Festés előtt, vagy után érdemes klímát tisztíttatni?

Sokak dilemmája, hogy a lakásfelújítás előtt, vagy inkább utána érdemes kitisztítani a klímát? A dilemma oka az, hogy ha előtte csináltatja, akkor a klíma koszos lehet a felújítási rumliban, ha pedig utána csináltatja, akkor meg a frissen festett fal sérülhet.
Valójában egyik állítás sem kell, hogy igaz legyen, mégsem mindegy, hogy előtte, vagy utána nézeti át a klímáját.

Klímatisztítás festés előtt

Festés előtt szabad a vásár, bármi is kerüljön a falra, nem számít, úgyis ki lesz javítva. Ezt a változatot azoknak ajánlom, akik a lakással együtt vették a klímát és nem biztosak benne, hogy minden rendben van körülötte, sőt az sem biztos, hogy egyáltalán működik-e. Gyanúra adhat okot, ha például halvány csíkok vannak a falon a beltéri alatt, ami arra utal, hogy folyik a klíma, vagy a burkolata oda van szilózva a falhoz - ezzel lejjebb bővebben foglalkozunk.
A régi klímákat érdemes megnézetni egy klímaszerelő szakemberrel, hogy érdemes-e még körbe festeni, vagy jobb lenne inkább leszereltetni a falról még festés előtt, mert ha később kiderül, hogy új klímát kell felrakni, az szinte biztos, hogy nem fogja eltakarni az előző helyét.

A klíma tetejét is le kell takarni.
A klíma teteje nyitott, ezért fontos, hogy letakarják csiszolás, glettelés, festés előtt.

A tisztítás után precízen be lehet csomagolni a beltéri egységet, úgy, hogy a légkondi tiszta marad a felújítási rumliban és a festőnek is megkönnyítheti a dolgát. Ha még nem vágott bele a felújításba, akkor kezdjen a klímával és ugyanezt ajánlom az összes épületgépészeti munkával kapcsolatban is.

Festékes klíma
A trehány maszkolás miatt belecsöpögött a diszperzit a klímába.

Klímatisztítás festés után

Egy frissen festett lakásban, pontosan ugyan úgy tisztítja a klímát a szakember, mint bármilyen más helyzetben, ugyanis teljesen mindegy, hogy a falat három napja, vagy három éve festették, ugyan úgy vigyáznia kell rá. Ez nem jelenti azt, hogy az óvatoskodás rovására megy a munka minősége. A klímatisztítás, esetemben a klímamosás technológia, semmilyen nyomot nem hagyhat a falon, mégis jobb egy olyan körülmények között dolgozni, ahol nem kell fél szemmel a falat nézni.

A klíma alatt más színű a fal.
Klímatisztításkor leszerelt burkolat alatt látszik a régi festés.

Klímatisztítás parkettalakkozás után

A hagyományos, oldószeres parkettalakkokat felváltják a gyorsan száradó és a kellemetlen oldószer szagtól mentes, vizes bázisú lakkok. A vizes bázisú parketta lakkok egy része, már másnapra járható, sőt létrázható keménységűre szárad, viszont a teljes kikeményedésük, körülbelül egy hétig tart. Ezt a hetet érdemes kivárni a tisztítással, mert ilyenkor a lakkréteg kémiailag még sérülékeny és egyetlen kormos, vagy nikotinos vízcsepp is képes olyan nyomot hagyni a padlón, amit csak csiszolással lehet kijavítani.

Hogyan fessük le a klíma körül a falat?

A legfontosabb, hogy a beltéri egységet, alaposan csomagolja be, különös tekintettel a tetejére, ahol nyitott a kasznija. Könnyen tele potyog vakolat és tapéta darabokkal, de a rászálló por a többi részének sem tesz jót. A gép becsomagolásához a festék üzletekben kapható maszkoló szalagot ajánlom, ami papír és műanyag kivitelben is kapható. A kimondottan csomagoláshoz gyártott, általában barna, vagy fehér alapon feliratos ragasztó szalagot nem jönnek le a műanyag felületekről és a nyomukat csak lakkbenzin hígítóval lehet tisztára sikálni.

A ragasztószalag és a maszkoló szalag fotója.
A klíma becsomagolásához, csak maszkoló szalagot használjon.

A burkolatot nem szabad a falhoz szilózni, még akkor sem, ha a fal egy kicsit hullámos és ezért csúnyán illeszkedik a klíma a falhoz. Klímatisztításkor vagy egy esetleges javításkor akadályozza a szétszerelést, az újabb modelleknél pedig egyáltalán nem lehet levenni a falhoz szilózott burkolatot. Ilyen esetekben a szerelő, kénytelen körbe vágni a burkolatot és sokkal csúnyább lesz, mintha egyáltalán nem kenték volna ki a fal és a kaszni közötti rést.

Festés utáni klímatisztítás.
A klíma burkolatát nem szabad körbe szilózni!

Óvatosan a spaklival!

Főleg tapétázott falaknál, a régi tapéta leszedésénél a klíma alá kell nyúlni a spaklival. Ez sajnos elkerülhetetlen, éppen ezért nagyon óvatosan kell csinálni.
A klímák kondenzvíz elvezetésre gyakran használnak olyan vékonyfalú, flexibilis csövet, amit a spaklival észrevétlenül el lehet vágni és a baleset majd csak használat közben fog kiderülni, ha már folyik a víz a falon. A kondenzcső az esetek többségében a klíma bal alsó sarka mögött szokott kijönni a falsíkból.

Festés után először porszívózza le a védő csomagolást és csak utána bontsa meg a ragasztószalagot, mert a nylonról a padlóra és a klímába is nagy mennyiségű por kerülhet.

A klímatisztításhoz muszáj levenni a klíma burkolatát. Ha ezt elmulasztja a klímaszerelő, akkor nem tudja maradéktalanul elvégezni a tisztítást.