Légkondicionáló tisztítás Budapesten

Légkondi tisztítás

Árak

Bemutatkozás

Cikkek

Pangó víz kialakulása oldalfali légkondicionálókban

A pangó vizek veszélye

A klíma belsejében pangó vizek ideális környezetet biztosítanak a penész és az olyan baktériumok megtelepedésére, mint a Legionella. Az új rendszerek telepítésénél, a hűtéskor keletkező kondenzvíz maradéktalan és gyors elvezetésének előnyt kell élveznie más telepítési és esztétikai szempontokkal szemben. A már meglévő légkondicionálók kb.70%-ának, a kondenzcső elvezetése esélyt ad a pangó víz kialakulására, ezért ezeket érdemes felülvizsgáltatni klímatisztítás során.

metszeti rajz a kondenzvíz elvezetéséről.

A kondenztálca kialakítása miatt előforduló pangó vizek

Az oldalfali split klímák kondenztálcáinak túlnyomó többségét két oldali kondenzcső csatlakoztatási lehetőséggel gyártják. A fenti ábrán látható módon, a használaton kívüli, ledugózott csatlakozási pont mélyedésében, minden hűtési (COOL) vagy szárítási (DRY) üzem után kisebb mennyiségű kondenzvíz reked.
Egyes gyártók, főként a régebbi légkondicionálók kondenztálcájába, habosított polistyrol (EPS, hungarocell) betétet raktak, melynek feltételezhetően hőszigetelő, illetve légterelő funkciója van. A kondenztálca belső fala és a polistyrol elem közé befolyó kondenzvíz a felületi feszültség miatt nem tud kifolyni, és a szűk hely miatt rendkívül nehezen párolog.

metszeti rajz a kondenztálcában pangó víz kialakulásáról

Kivitelezési hibából eredő pangó víz kialakulása

Egy általánosan elterjedt kivitelezési séma miatt, a klímák kondenzcsövét az esetek túlnyomó többségében a kondenztálca jobb oldali csatlakozási pontjára kötik. Az így szerelt légkondik kondenzvizének egy kb. 65-70cm hosszú, fektetett U alakú edényben kell közlekednie.

metszeti rajz egy kondenzvíz elvezetési hibáról

A fektetett U alak legkisebb valamilyen irányú dőlésére a víz két pont valamelyikén megreked.

metszeti rajz egy az előzőhöz hasonló kondenzvíz elvezetési hibáról

A kábelcsatornában enyhe lejtéssel elvezetett flexibilis csövek gyakori hibája, hogy az eredetileg összetekerve tartott cső nem simul ki tökéletesen, ezért a kis hullámai között minimális mennyiségű, de nagy felületű víz terül el. A flexicső hullámosodásának problémája a fenti képeken látható bekötésnél olyannyira fennáll, hogy tapasztalataim szerint a viszonylag rövid, alig 70 centis szakaszban, augusztustól áprilisig is képes megmaradni az addigra nyálkássá váló víz. Érdemes még megjegyezni, hogy a flexibilis cső hullámaiban az iszaplerakódás esélye is jelentős.

Az enyhe lejtésű kondenzvíz elvezetéshez célszerű merev kondenzcsövet használni.

metszeti rajz a kondenzvíz elvezetéséről.

A 2,5kW névleges hűtőteljesítményű klímák kivételével -tehát javarészt- minden oldalfali modellnek hátrafelé is van egy darabka hőcserélője. A hátsó lamellák között lecsapódó kondenzátumot, egy a kaszniból kialakított kis vályú vezeti el, a hőcserélő megkerülésével a kondenztálcába csöpögtetve. Mivel a régebbi modelleknél rendkívül nehezen hozzáférhető, mind a hátsó hőcserélő, mind a kondezvíz elvezetése, ezért ezek az alkatrészek, rendszerint kimaradnak az olcsóbb szolgáltatók által végzett klímatisztításból.
Az alsó képen is jól kivehető V alakú vályúba, a kompakt szűrők kivételénél belepotyogó, rovar tetemek vagy lakás felújításkor keletkező szemét akadályozhatja a víz szabad lefolyását.

metszeti rajz a kondenzvíz elvezetéséről.

Dugulás, vagy részleges dugulásból adódó pangó vizek

A dugulások egy jelentős többségét a szabadba vezetett kondenzcsövek végébe költöző darazsak okozzák. Mivel ez megelőzhető az alsó képen látható rovarvédő rács felszerelésével, így ezt is tekinthetjük kivitelezési hibának.

Rozsdamentes rács a kondenzcső végére.

Egyes darázsfajok a petéik sárgubóit, a kondenzcső külső 10-30 centis szakaszába építik. Ezek a fészkek 10-15cm hosszú sárdugót képeznek, melyet a felettük felgyülemlő, akár 2-3m magas vízoszlop sem tud kimosni.
Az ilyen dugulást csak a klíma beltéri egységének csöpögése jelzi, miután a teljes kondenzcső és a kondenztálca is megtelt vízzel. Gyakran tapasztaltam, hogy a meghibásodás észlelése után nem hívnak azonnal szakembert, illetve sok esetben, kiváltképp nyáron a klímaszerelő sem tud egy hétnél előbb kiszállni a problémához. Ebből adódóan előfordul, hogy akár 1-2 hétig is egy lavórba csöpögtetve használják az ilyen légkondicionálót.

A pangó vizek kiszárítása a klíma szétszerelése nélkül

A hőcserélőben és a kondenztálcában rekedő vizeket, a klíma ventilátor, (FAN) vagy fűtés (HEAT) üzemmódban járatásával el lehet párologtatni. Az újabb légkondik rendelkeznek egy SELF CLEAN nevű funkcióval, ami bekapcsolása esetén hűtés és szárítást követő kikapcsoláskor a ventilátort pár percig járatja. Tapasztalataim szerint, sok esetben a Self CLEAN funkciók túl rövid időzítéssel dolgoznak.

A klíma biztonságos üzemeltetéshez, hetente egyszer,
érdemes egész órát rászánni a leszárításra.

A klímák átlagos maximum fogyasztása fűtési üzemben kb. 50.FT/óra, ventilátor üzemmódban pedig ennek a töredéke.

A kondezcsőben lévő pangó vizek eltávolítására a kondencső külső végére csatlakoztatott nedves porszívót tudom elképzelni, mint az egyetlen szétszerelés nélküli, ideiglenes megoldást. A kondenzcső külső felének kompresszorral fújkálása, dugulás esetére sem ajánlott, mivel a hirtelen meginduló nyomás telefröcskölheti a légkondi belsejét a szennyezett vízzel.

A pangó viz jelenlétének kimutatása légkondicionálóban

A klímák szerkezetéből adódóan, szétszerelés nélkül nem lehet teljes biztonsággal megállapítani, hogy nem tartalmaznak pangó vizet.

Felhasznált irodalom:

A klímás fűtés.
A klíma csöpögésének okai és azok megoldása.
Klíma távirányítók általános használati utasítása

A cikk és a benne foglalt ábrák Sipos Ákos klímatisztítás specialista szellemi tulajdona, mely részben, vagy egészében, a hivatkozás feltüntetésével felhasználható.

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg ismerőseivel...

...vagy szóljon hozzá!

Kapcsolódó cikkek:

A legionella baktérium jelképes, mumus ábrázolása.

Legionella baktériumok a klímában.
Védekezés a legionella fertőzés ellen.

A klíma csöpögését egy ilyen törölközővel szokták felfogni.

Miért csöpög a klíma?
A klíma csöpögésének okai, megelőzése és megoldása.

Az ózon molekula modellje.

Ózonos klímatisztítás?.
A tisztítás fertőtleníthet, de a fertőtlenítés nem tisztít.