klímatisztítás

Sipos Ákos klímatisztítás specialista

Penészes fürdőszobai játékok

Minden olyan eszköz és berendezés, ami gyakran érintkezik vízzel és a belső zegzugai nehezen száradnak ki, idővel elkoszolódik és penészes lesz, vagy biofilm képződik rajta. Így van ez a gyermekek fürdőszobai játékaival, a darálós kávéfőzők zacc tartájával és a légkondicionálók belső alkatrészeivel is.

Koszolódásra hajlamos fürdőszobai játékok.
Ezek a kedves kis játékok, kivétel nélkül penészesek lesznek mielőtt még kinőné a gyerek.

A penésznek és a baktériumoknak táptalajra és nedvességre van szükségük. Egy penészes szoba falát, az anyag szerkezetéből adódóan csak kiszárítani és fertőtleníteni tudjunk, de a gumi, műanyag vagy fém felületen megtelepedett penész ellen, sokkal hatékonyabban védekezhetünk a rendszeres tisztítással. A tisztítás nélküli fertőtlenítés is nyújthat ideiglenes megoldást, de egy vegyszerrel kezelt koszos felület még nem lesz tiszta felület, tehát viszonylag gyorsan, újra potenciális veszélyforrássá válik.

A gumikacsa belseje penészes.
A nedves, koszos felületek bepenészednek.

A fotók láttán nem kell pánikszerűen kidobálni a gumikacsákat. Erősebb tisztítószerekkel és egy kis kitartással, ha nem is tökéletesen, de ki lehet öblögetni a belsejüket, rendszeres ecetes öblögetéssel pedig meg lehet előzni a penész kialakulását.
Az alábbi videón bemutatott módszertől eltérően, használjon gumikesztyűt!

Klímatisztítás hiányában a légkondicionálók ventilátora és kondenztálcája is bepenészedik. A klímák tisztításánál a megfelelő tisztítószer és a speciális felszerelés mellett, szükség van szakértelemre is, mivel a szerkezetük lényegesen bonyolultabb, mint a fürdőszobai gyerekjátékoké. A klímatisztító sprayvel fújkálás nem helyettesíti a klímatisztítást, hosszú távú, biztonságos megoldást a klímamosás jelent.

Az ön klímája tiszta?