klímatisztítás

Sipos Ákos klímatisztítás specialista

Miért csöpög a klíma?

Az érthetőség kedvéért érdemes tisztázni, hogy, hogyan is kerül víz a klímába: hűtés és szárítás üzemmódban, a klímán átkeringetett levegő páratartalmának egy része kicsapódik a hideg hőcserélőn, az így keletkezett kondenzvíz a hőcserélő alá szerelt kondenztálcába csepegve a kondenzcsövön keresztül távozik a klímából. Ezt látjuk csöpögni az épületek homlokzatán.
A kondenzvíz nem összetévesztendő a desztillált vízzel. A kondenzvíz nem tiszta víz, tartalmazhatja a levegőben található lebegő szennyeződéseket, mint a por, korom, pollenek, spórák, zsír gőzök, ezeken kívül tartalmazhat, olyan pangó vizekben élő baktériumokat is, mint például a Legionella baktériumok. Hasonlóan az esővízhez, lágy víz, ásványi anyagokat nem tartalmaz és mivel klórt sem tartalmaz növények locsolására jobban megfelel mint a csapvíz.

Törölköző a csöpögő klíma kifúvó nyílásában.
Kapcsolja ki a csöpögő klímát!

Csöpögés kivitelezési hiba miatt

A kondenzcső vízszintes, túl enyhe lejtésű, esetleg kontrás szakaszain, a kondenzvízből lerakódó iszap és az azon képződő biofilm telepek leszűkítik a cső belső átmérőjét. A klímaszerelők többsége 16mm belső átmérőjű csövet használ a telepítésnél, a szűkület pedig legfeljebb 2-3 millimétert vesz el az átmérőből, mégis olyan felületi feszültség alakul ki a mint a szívószálban. Képes megállítani a víz lefolyását és pont úgy csöpög a klíma mintha eldugult volna a kondenzcső.

Lerakódás a kondenzcső belsején.
Biofilm és iszap lerakódás képződik az elégtelen lejtésű kondenzcső belsejében.

Hasonló módon tudja megállítani a víz lefolyását a flexibilis csőből, nem szándékosan létrehozott szifon, azaz olyan kontrás szakasz ami visszafelé lejt. Az ilyen kivitelezési hibák jellegzetesen a beltéri egységben, a faláttöréseknél és a homlokzati elvezetéseknél találhatóak.

Metszeti rajz egy klíma kondenzvíz elvezetési hibáról
A klíma alatt keresztbe húzott kondenzcső szifont képezhet.

Szintén duguláshoz hasonló jelenséget idéz elő, ha a vödörbe lógatott kondenzcső vége a vízszint alá merül. A vödörben összegyűlt víz ellenállása és a kondenzcsőben fellépő felületi feszültség együttes erővel megállítja a csőben a vizet, ami 2 méteres szintkülönbség mellett is csöpögéshez vezet. Ha rövidebbre vágja a csövet, akkor a probléma megoldódik.

A vödörbe vezetett kondenzvíz.

Néhány gyártási hibától eltekintve, szinte minden csöpögés kivitelezési hibára vezethető vissza. Az áttekinthetőség kedvéért próbálom kategorizálni.

Szennyvíz csatornába kötött klímák csöpögése

Társasházakban, ha van rá lehetőség, akkor a kondenzvíz elvezetés legszerencsésebb megoldása az, ha a szennyvíz csatornába kötik. A szennyvíz csatornába kötött klímák elé minden esetben szifont szerelnek, mert a csatornában folyton változó légnyomás, a beltéri egységen keresztül kellemetlen szagokat terjesztene a lakásban, ezen kívül a savas levegő szétmarná a hőcserélő réz csöveit, ami idővel hűtőközeg szivárgáshoz vezetne.

Régebben, egy egyszerű hajlított csövet építettek a klíma és a lefolyócső közé, ez azonban rendszeresen kiszáradt és csatorna szaggal árasztotta el a lakást, vagy eldugult és e miatt csöpögött a beltéri egység.

Új építésű társasházakban a szifont leváltotta a golyós bűzzár, más néven HL138 szifon. Praktikus, kompakt, könnyen tisztítható. A golyós bűzzár érzékeny a gyártói beépítési előírásokra. A hibásan megválasztott beépítési magasság, a szűk csőátmérők és a hosszú vízszintes elvezetés könnyen okozhatja a klíma csöpögését.
Többször hallottam kollégáktól és ügyfelektől, hogy a HL szifon az úszó golyója beragadt, azonban még soha nem találkoztam ilyen esettel, ellenben minden alkalommal kiderült, hogy a beépítésnél figyelmen kívül hagyták a gyártói előírásokat.
Tapasztalataim szerint, a HL szifon okozta csöpögések egy jelentős részét, a golyós bűzzárra is kiterjedő rendszeres klímatisztítítással ki lehet küszöbölni.

Nagyon ritka, de találkoztam olyan esettel, ahol a kondenzcső azért dugult el, mert a mosogató alá volt kötve és a mosogatógép tele nyomta zsírral a vékony csövet. Az viszont gyakori eset, hogy a fal és a mosogató szifon csatlakozása között megereszkedik a cső, amiben megáll a víz.

Eresz csatornába kötött klímák

Eresz csatornába kötés esetén elvileg nem kell bűz záró szifont használni, viszont a csatorna és a klíma között egy túlfolyót kell kialakítani, mert a falevelektől eldugult ereszcsatornába zúduló víz a földszinti és első emeleti klímák kondenzscsövén keresztül a lakásba ömlik.

Eltérő nyomás viszonyok az épületen belül és kívül

A kondenzcsövön befelé áramló levegő is képes duguláshoz hasonló jelenséget produkálni.

Folyamatos működésű, strangos fürdőszobai és konyhai elszívók új műanyag ablakok mellet vákuumot tartanak a lakásban. Ha nincs az ablakokban beépített légbevezető, akkor a kondenzcsövön keresztül fog szívni az elszívó.

Nagy szélnyomásnak kitett épületek, mint például egy Duna parti panelház felsőbb szintjein, a külső és belső nyomáskülönbség igyekszik kiegyenlítődni, így a klímából hallható esetleges kuttyogó, fütyülő hanghatások mellet, csöpögést is okozhat.

Előfordulhat, hogy a beltéri egység ventilátora kelt olyan vákuumot a beltéri egység kaszniján belül, hogy az enyhe lejtésű kondenzcsőben megállítja a vizet. Ez a jelenség, egy kis szellőzőcső beépítésével utólag is javítható.

Dugulás miatti csöpögés

A kondenzcső külső vége feltűnően közkedvelt fészkelő helye a kaparódarazsaknak, amik a petéik számára 10-15cm hosszú sárfészket építenek a 16mm átmérőjű cső végébe. Budapesten több esetben is találkoztam már sár helyett kőzetgyapotból épült darázsfészekkel. A darázs abból épít amit talál.

A darázs egy döglött szöcskével röpköd a klíma kondenzcsöve körül.
A darázs (Sphex ruficinctus) a kondenzcsövet szemelte ki fészek építésre

A fenti képeken látható, hogy egy kivitelezési hiba javítása miatt pár perce megbontott kondenzcsőbe is pillanatok alatt bepakolja a kaparódarázs a zsákmányul ejtett szöcskét, amire a petéit szeretné rakni. Az ilyen dugókat klímatisztítás közben a magasnyomású mosóval szoktam eltávolítani.

Fűtésre használt klímáknál, a kültéri és beltéri egység közösített, bekötése a kültéri egységből érkező nagy mennyiségű szennyeződés miatt szokott eldugulni.

A kondenzcső dugulás megelőzése:

Megelőzés képen tegyen egy rácsot a kondenzcső végére, a szúnyoghálót és a harisnyát nem ajánlom, mert kicsi a felülete és túl sűrű szövésű ezért hamar eldugulhat. Fontos, hogy a rács bonthatóan illeszkedjen a cső végére, mert pár év alatt eldugulhat a klímából kimosódó szennyeződések miatt. Személyes tapasztalatom szerint, ezzel a pár ezer forintos befektetéssel, nagy károkat lehet megelőzni, több szétázott parkettával is találkoztam már munkám során.

Megoldás helyett problémát okozott a rossz anyaghasználat.
Spriccel a víz az eltömődött szúnyoghálóból.

A fenti képen egy darab harisnyával védekeztek a rovarok okozta dugulás ellen. Látszik, hogy a 150 cm magas vízoszlop nyomása hogy spriccel ki az apró szemcséktől eldugult szövetből..

Szúnyogháló a kondenzcső végére.
A szúnyoghálós megoldás is dugulást okozhat.

Az alsó képen egy nagy felületű rozsdamentes acél rács látható. Néhány év alatt még ez is el tud tömődni, ezért fontos hogy a klíma karbantartás alkalmával bontható és így tisztítható legyen.

Rozsdamentes rács a kondenzcső végére.
rovarvédő rács kondenzcső végére

Gázhiányból adódó csöpögés

Enyhe gázhiánynál -ami túlnyomó részt szintén kivitelezési hiba- a beltéri egység hőcserélőjének jobb oldala, néhány centiméteres csíkban jegesedik. Amint a jégréteg elér egy bizonyos vastagságot, a beérkező levegő elkezdi olvasztani és a klíma elkezd csöpögni, jellemzően a kifúvó nyílás felett, a fedél aljánál.

Jégréteg képződött a beltéri egység hőcserélőjén.
Hőcserélő jegesedése

Egészen enyhe gázhiány miatt, a kaszni belső felének egy részét annyira túlhűti a klíma, hogy a pára kicsapódik rajta és elkezd csöpögni a burkolat alsó fele.

A fenti esetekben a gáztöltés nem megoldás. Meg kell keresni a szivárgás helyét és ki kell javítani, különben olyan, mintha egy lyukas vödörbe töltenénk a vizet, a probléma előbb utóbb visszatér.

Az adagoló, a vezérlőpanel, esetleg egy termisztor meghibásodása miatt is előfordulhat a hűtőközeg hiányhoz hasonló, csöpögést előidéző probléma.

Csepptálca törés

A hátlappal egybeöntött csepptálcájú, kínai klímáknál jellemző, hogy a csepptálca megreped és a kondenzvíz a ventilátor térbe szivárog.

Karbantartás hiányából adódó csöpögés

A kompakt szűrő úgy el tud koszolódni, hogy képes lefojtani a ventilátort, vagy olyan penészes a ventilátor, hogy a gombafonalaktól egy tömör szőrhengerré változik és képtelené válik a levegőt keringgetni. Mindkét esetben, a légáramlás megszűnése miatt túlhűl és úgy eljegesedik a hőcserélő, hogy nem csak csöpög, de egy idő után a hőcserélő belső felén megvastagodott jégpáncélt hangos darálással elkezdi kifelé köpködni a ventilátor. Rendszeres klímatisztítás mellet ez nem fordulhat elő.

Tetőre szerel klímák sajátos problémája, hogy miután a nap, vagy a madarak leeszik a szigetelést a csövekről és a meztelen rézcsöveken elkezd kicsapódni a pára. Ha a kicsapódott pára és persze az eső víz befolyik a még megmaradt szigetelés alá, akkor az, mint egy cső bevezeti a vizet a lejjebb lévő beltéri egységbe.

Ha a klímaszerelő olyan precízen lezárta (ragasztószalaggal) a beltéri egység csöveinek szigetelését, hogy az teljesen vízzáró lett, akkor a víz nem a klíma alján, hanem a jobb felső részén, pont a vezérlő panel mellett fog kicsordulni a szigetelés alól.

Amikor nincs hiba és mégis csöpög a klíma

Nagy melegben, magas páratartalomnál tömegesen szokott előfordulni, hogy az egyébként 5-10 éve jól működő légkondi elkezd csöpögi. Két eset lehetséges:

Azok a kisebb kivitelezési hibák, amire a kivitelezők csak legyinteni szoktak hogy "20 éve így csináljuk", elkezdenek nem működni, mert a megnövekedett kondenzvíz mennyiséget már nem bírják elvezetni. Pár nap múlva, alacsonyabb hőmérsékleten, alacsonyabb páratartalom mellett a legtöbb ilyen csöpögés magától megszűnik.

A magas páratartalom miatt a harmatpont alá hűlt ventilátoron és légterelő elemeken is kicsapódik a víz.

Ezeken a jellemzően kánikulai napokon szinte egyszerre, rengeteg hasonló panasz érkezik hozzám. Azt javaslom, hogy változtasson a ventilátor fokozaton, esetleg kapcsoljon át DRY üzemmódba. Ha lecsökkent a helység páratartalma, újra tudja használni a klímáját.

A kültéri egység csöpögése

Hűtési üzem közben, a kültéri egységben jobb oldalán lévő sarokszelepeken képződhet páralecsapódás, gázhiány esetén még jegesedhet is. Azokon a klímákon, ahol nincs takaró elem a sarokszelepeken, minimális, néhány csepp kondenzvizet tud produkálni, elhanyagolható jelenségnek gondolom.

Ha fűt a klímával, akkor számítania kell a leolvasztások alkalmával, a ciklikusan kifolyó akár 1-2 liter vízre. A leolvasztási ciklusok és a víz mennyisége nagyban függ az időjárástól és használat intenzitásától. Keményebb fagyoknál száraz a levegő, így előfordulhat, hogy egyáltalán nem látni kondenzvíz képződés nyomát, fagypont körüli, ködös időben pedig napi több liter vízre lehet számítani.