Légkondicionáló tisztítás Budapesten

Légkondi tisztítás

Árak

Bemutatkozás

Cikkek

Miért csöpög a klíma?

Az érthetőség kedvéért érdemes tisztázni, hogy, hogyan kerül víz a klímába. Hűtés és szárítás üzemmódban a klímán átkeringetett levegő páratartalma kicsapódik a hideg hőcserélőn, ami a hőcserélő alá szerelt kondenztálcán keresztül kifolyik a gépből, az úgynevezett kondenzcsövön keresztül. Ezt látjuk csöpögni az épületek homlokzatán. A kondenzvíz nem összetévesztendő a desztillált vízzel. A kondenzvíz nem tiszta víz, tartalmazhatja a levegőben található lebegő szennyeződéseket, mint a por, korom, pollenek, spórák, zsír gőzök, ezeken kívül tartalmazhat pangó vizekben élő baktériumokat is, mint például a legionella. A bőrrel érintkezve nem ártalmas, növények locsolására tökéletes, mivel lágy víz, hasonlóan az esőhöz.

Ha fűt a klímával, már biztosan észre vette, hogy fűtési üzemben a kültéri egység csöpög, sőt folyik, ugyanis időnként a gép automatikusan leolvasztja a kondenzátorra fagyott jeget, ilyenkor az olvadék víz kicsorog belőle.

Törölköző a csöpögő klíma kifúvó nyílásában.

A csöpögés lehetséges okai:

A nem megfelelő kondenzcső elvezetés gyakori kivitelezői hiba, ami néha, csak évek múlva jelentkezik. Előfordul kis lejtésű elvezetésnél, hogy az évek alatt felgyülemlett iszapszerű lerakódás leszűkíti a cső átmérőjét és a felületi feszültség miatt, ebben a kis szűkületben is képes úgy megállni a víz, mint a szívószálban.

Lerakódás a kondenzcső belsején.

Találkoztam olyan esettel, ahol a kondenzcső azért dugult el, mert a mosogató alá volt kötve és pár hónap alatt, a mosogatógép telenyomta zsírral és ételmaradékkal. A csatornarendszerbe kötött kondenzcsövekbe szifont, vagy golyós bűzzárat építenek, - nagyon ritkán, de- ezekkel is előfordulhat, hogy eldugulnak. A fenti hibák rendszeres klímatisztítás mellett nem fordulhatnak elő, ha a klímaszerelő nagy nyomással átöblíti a kondenzvíz rendszert.

Enyhe gázhiánynál -ami túlnyomó részt szintén kivitelezői hiba- a beltéri egység hőcserélője, egy része jegesedik, amint a jégréteg elér egy bizonyos vastagságot, elkezd csöpögni. Ebben az esetben a gáztöltés nem megoldás, előbb ki kell javítani a szivárgást, különben olyan, mintha a lyukas vödörbe töltenénk a vizet.

A kondenzcső külső végébe kaparódarazsak költözhetnek, amik a petéiknek 10-15cm hosszú sárfészket építenek a 16mm átmérőjű csőbe, a városban találkoztam már sár helyett kőzetgyapotból épült darázsfészekkel is.
Én az ilyen dugókat klímatisztítás közben a magasnyomású mosóval szoktam eltávolítani. Esetleg megpróbálhatja egy hosszabb csavarhúzóval, vagy dróttal kipiszkálni a dugót, általában a külső 10-20 centinél nem mennek mélyebbre.

A darázs egy döglött szöcskével repked a klíma kondenzcsöve körül. A darázs egy döglött szöcskétpróbála klíma kondenzcsövébe gyömöszölni.

A kondenzcső dugulás megelőzése:

Megelőzés képen tegyen egy rácsot a kondenzcső végére, a szúnyoghálót nem ajánlom, mert kicsi a felülete, ezért hamar eldugulhat.
Fontos, hogy a rács bonthatóan illeszkedjen a cső végére, mert pár év alatt eldugulhat a klímából kimosódó szennyeződések miatt.
Személyes tapasztalatom szerint, ezzel a pár ezer forintos befektetéssel, nagy károkat lehet megelőzni, több szétázott parkettával is találkoztam már munkám során.

Rozsdamentes rács a kondenzcső végére.

És íme a hagyományos szúnyoghálós megoldás néhány év múlva. Szerencse, hogy a nap megrágta és kilyukadt, különben eldugult volna miatta ez az egyébként is vékonyka cső.

Szúnyoghálós megoldás a kondenzcső végére.

Meghibásodásból adódó csöpögés.

Az adagoló, a vezérlőpanel, esetleg egy termisztor meghibásodása miatt a hőcserélő hidegebb lehet a kelleténél, ezáltal oly mértékben lehűti a beltéri kaszniját, hogy a műanyag burkolaton is elindul a páralecsapódás.

Van, hogy semmi hibát nem találunk, a légkondi mégis csöpög. Régi klímáknál, a fülledt, nagy melegben, a ventilátor, magasabb fokozatra állítva leszippanthatja a vízcseppeket a hőcserélőről. Ilyen esetben vegye alacsonyabbra a ventilátor sebességét, -inkább közepesre mint alacsonyra- legalább addig, míg lecsökken a páratartalom.

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg ismerőseivel...

...vagy szóljon hozzá!

Kapcsolódó cikkek:

Vastag jégréteg a klímán..

Pangó vizek a klímában.
Klímaszerelési hibák és javításuk.

A legionella baktérium jelképes, mumus ábrázolása.

Legionella baktériumok a klímában.
Védekezés a legionella fertőzés ellen.

Az ózon molekula modellje.

Ózonos klímatisztítás?.
A tisztítás fertőtleníthet, de a fertőtlenítés nem tisztít.