klímatisztítás

Sipos Ákos klímatisztítás specialista

Miért csöpög a klíma?

Az érthetőség kedvéért érdemes tisztázni, hogy, hogyan is kerül víz a klímába: hűtés és szárítás üzemmódban, a klímán átkeringetett levegő páratartalmának egy része kicsapódik a hideg hőcserélőn, az így keletkezett kondenzvíz, a hőcserélő alá szerelt kondenztálcába csepegve a kondenzcsövön keresztül távozik a klímából. Ezt látjuk csöpögni az épületek homlokzatán. A kondenzvíz nem összetévesztendő a desztillált vízzel. A kondenzvíz nem tiszta víz, tartalmazhatja a levegőben található lebegő szennyeződéseket, mint a por, korom, pollenek, spórák, zsír gőzök, ezeken kívül tartalmazhat, olyan pangó vizekben élő baktériumokat is, mint például a Legionella baktériumok. Hasonlóan az esővízhez, lágy víz, ásványi anyagokat nem tartalmaz és mivel klórt sem tartalmaz növények locsolására tökéletesen megfelel.

Törölköző a csöpögő klíma kifúvó nyílásában.
Kapcsolja ki a csöpögő klímát!

Csöpögés kivitelezési hiba miatt

A nem megfelelő kondenzcső elvezetés a leggyakoribb kivitelezési hiba, ami sokszor, csak évek múlva jelentkezik. Előfordul kis lejtésű elvezetésnél, hogy az évek alatt felgyülemlett iszapszerű lerakódás leszűkíti a cső átmérőjét ezért a felületi feszültség miatt, ebben a kis szűkületben is képes úgy megállni a víz, mint a szívószálban.

Lerakódás a kondenzcső belsején.
Ilyen lerakódás képződik a kondenzcső belsejében, ha nincs meg a megfelelő lejtése.

Találkoztam olyan esettel, ahol a kondenzcső azért dugult el, mert a mosogató alá volt kötve és a mosogatógép telenyomta zsírral a vékony csövet.

A csatornarendszerbe kötött kondenzcsövekbe szifont, vagy golyós bűzzárat építenek, ezekkel is előfordulhat, hogy eldugulnak, vagy beragad a golyó. Ha a bűzzáró és a klíma között nincs legalább 1,5-2m függőleges távolság, akkor az jó eséllyel problémát fog okozni. A bűzzárat nem szabad befalazni.

Szintén csatornarendszerbe kötött klímáknál fordulhat elő, hogy a csatornarendszer belső nyomása és a beltéri egység ventilátora által keltett vákuum összeadódva megállítja a víz lefolyását. Egy kis nyomáskiegyenlítő csövecske beépítésével kiküszöbölhető a ventilátor által keltett vákuum és a probléma megoldódik.

Ha a kondenzvíz egy vödöbe folyik és a kondenzcső vége túl mélyen lóg a vödörbe, akkor a vödörben összegyűlt víz ellenállása és a kondenzcsőben fellépő felületi feszültség együttes erővel megállítja a csőben a vizet, ami akár 2 méteres szintkülönbség mellett is csöpögéshez vezet.

Gázhiányból adódó csöpögés

Enyhe gázhiánynál -ami túlnyomó részt szintén kivitelezési hiba- a beltéri egység hőcserélője, néhány centiméteres csíkban jegesedik. Amint a jégréteg elér egy bizonyos vastagságot, a beérkező levegő elkezdi olvasztani és a klíma elkezd csöpögni, jellemzően a kifúvó nyílás felett, a fedél aljánál.

Egészen enyhe gázhiány miatt, a kaszni belső felének egy részét annyira túlhűti a klíma, hogy a pára kicsapódik rajta és elkezd csöpögni a burkolat alsó fele.

A fenti esetekben a gáztöltés nem megoldás, előbb ki kell javítani a szivárgást, különben olyan, mintha egy lyukas vödörbe töltenénk a vizet, a probléma előbb utóbb visszajön.

Dugulás miatti csöpögés

A kondenzcső külső vége feltűnően közkedvelt fészkelő helye a kaparódarazsaknak, amik a petéik számára 10-15cm hosszú sárfészket építenek a 16mm átmérőjű csőbe. Budapesten több esetben is találkoztam már sár helyett kőzetgyapotból épült darázsfészekkel. A darázs abból épít amit talál.

A darázs egy döglött szöcskével repked a klíma kondenzcsöve körül.
A darázs (Sphex ruficinctus) a kondenzcsövet szemelte ki a petéi számára elejtett szöcskének
A darázs egy döglött szöcskétpróbála klíma kondenzcsövébe gyömöszölni.
A kaparódarázs a klíma kondenzcsövébe rejti a szöcskét

A fenti képeken látható, hogy egy kivitelezési hiba miatt, a pár perce megbontott kondenzcsőbe is pillanatok alatt bepakolja a kaparódarázs a zsákmányul ejtett szöcskét, amire a petéit szeretné rakni. Az ilyen dugókat klímatisztítás közben a magasnyomású mosóval szoktam eltávolítani.

A kondenzcső dugulás megelőzése:

Megelőzés képen tegyen egy rácsot a kondenzcső végére, a szúnyoghálót nem ajánlom, mert kicsi a felülete, ezért hamar eldugulhat. Fontos, hogy a rács bonthatóan illeszkedjen a cső végére, mert pár év alatt eldugulhat a klímából kimosódó szennyeződések miatt. Személyes tapasztalatom szerint, ezzel a pár ezer forintos befektetéssel, nagy károkat lehet megelőzni, több szétázott parkettával is találkoztam már munkám során.

Rozsdamentes rács a kondenzcső végére.
rovarvédő rács klímához

És íme a hagyományos szúnyoghálós megoldás néhány év múlva. Szerencse, hogy a nap megrágta és kilyukadt, különben eldugult volna miatta ez az egyébként is vékonyka cső.

Szúnyoghálós megoldás a kondenzcső végére.
gagyi megoldás ami dugulást okozhat

Karbantartás hiányából adódó csöpögés

Előfordul, hogy már annyira mocskos a szűrő, ami képes lefojtani a ventilátort, vagy olyan penészes a ventilátor, hogy a gombafonalaktól egy egybefüggő szőrhengerré változik és képtelené válik a levegőt keringetni. Mindkét esetben, a légáramlás megszűnése miatt úgy eljegesedik a klíma, hogy nem csak csöpög, de egy idő után a hőcserélő belső felén megvastagodott jégpáncélt hangos darálással elkezdi kifelé köpködni a ventilátor. Rendszeres klímatisztítás mellet ez nem fordulhat elő.

Tetőre szerel klímák sajátos problémája, hogy miután a nap, vagy a madarak leeszik a szigetelést a csövekről, a meztelen rézcsöveken elkezd kicsapódni a pára. Ha a kicsapódott pára befolyik a még megmaradt szigetelés alá, akkor az, mint egy cső bevezeti a vizet a lejjebb lévő beltéri egységbe.

Ha a klímaszerelő olyan precízen lezárta (ragasztószalaggal) a beltéri egység csöveinek szigetelését, hogy az teljesen vízzáró lett, akkor a víz nem a klíma alján, hanem a jobb felső részén, pont a vezérlő panel mellett fog kicsordulni a szigetelés alól.

Meghibásodásból adódó csöpögés

Az adagoló, a vezérlőpanel, esetleg egy termisztor meghibásodása miatt a hőcserélő hidegebb lehet a kelleténél, ezáltal oly mértékben lehűti a beltéri kaszniját, hogy a hőcserélő teljesen eljegesedik, vagy a műanyag burkolaton is elindul a páralecsapódás.

Van, hogy semmi hibát nem találunk, a légkondi mégis csöpög. Régi klímáknál, a fülledt, nagy melegben, a ventilátor, magasabb fokozatra állítva leszippanthatja a vízcseppeket a hőcserélőről. Ilyen esetben vegye alacsonyabbra a ventilátor sebességét, -inkább közepesre mint alacsonyra- legalább addig, míg lecsökken a páratartalom.

Fűtés közben a kültéri folyik

Ha fűt a klímával, már biztosan észre vette, hogy míg a beltéri egység teljesen kiszárad fűtési üzemben, addig a kültéri egység csöpög, sőt folyik. A kültéri egység olvadékvizét el kell vezetni, különben fagypont alatt a klíma alatt nagy mennyiségű jég keletkezik.

Ha hasznosnak találta ezt a cikket, ossza meg ismerőseivel:

Érdeklik a klímatisztítással és üzemeltetéssel kapcsolatos cikkek, kattintson a gombra és válogasson kedvére: