klímatisztítás

Sipos Ákos klímatisztítás specialista

A klíma csöveinek szigetelése

A régebbi telepítésű klímák csöveiről, nagyon sok helyen eltűnik a szigetelés. Ez annak köszönhető, hogy az UV sugárzás öregíti és elporlasztja a szigetelésre használt habosított és szivacsos műanyagokat, más szóval leeszi a nap. Ezt a hiányosságot a klíma karbantartásánál lehet pótolni, sőt a szigetelő anyagok tartósítására is van megoldás.

Elötte utánna kép.
A tönkrement szigetelés és a javítás utáni állapot

A hiányzó szigetelés hő veszteséget okoz, ezért ha minimálisan is, de növeli a légkondi fogyasztását és bizonyos esetekben beázást is okozhat.
A sérült szigetelés alá befolyhat a csapadék víz, vagy hűtés közben, a hideg csöveken kicsapódó pára. Tipikusan tetőre szerelt klímák esetében, ahol a kültéri egység magasabban van, mint a beltéri egység, a kalorikus csövek bevezetik az ilyen vizeket a beltéri egységbe és eláztatják a klíma alatti falat és a padlót.

A szigeteletlen csövek bevezetik a vizet az épületbe.
A klíma miatti beázás megszüntetése

Madarak okozta szigetelés károk:

Főleg lapos tetőkre telepített klímák csöveinél fordul elő, hogy a madarak lecsipkedik a csövek szigetelését. A pontos okát nem ismerjük, de feltételezhetően, vagy azért mert csillog, vagy azért, mert mikor rászállnak, hasonló hangon kopog a lábuk alatt, mint a korhadt fa és ezért rovarokat keresnek benne.

A szigetelésének rétegei és fajtái:

  • Hőszigetelés: Rugalmas zárt cellás habosított műanyag.
  • UV álló hőszigetelés: uv álló műanyaggal, vagy alufóliával bevont hőszigetelés. Az utóbbi években egyre inkább ezek terjedtek el.
  • UV szigetelés: vékony, öntapadós alumínium szalag
  • Mechanikai védelem: kábelcsatorna, bordázott, flexibilis műanyag, vagy merev alumínium lemez csőhéj.

A légkondi csöveinek szigetelését megvédhetjük a napsugaraktól direkt erre a célra forgalmazott öntapadós alumínium szalaggal, de lehet eleve UV álló szigeteléssel ellátott csöveket is kapni. Az UV sugárzástól megvédett csövek anyaga nem öregszik, így megtartja rugalmasságát és szigetelő képességét.

Hőszigetelés és UV védelem
A klímacső szigetelésének rétegei

A klíma csöveinek szigetelése a gyakorlatban:

Régebben, a fűteni nem tudó klímáknál előfordult, hogy a két rézcsövet egy szigetelésbe húzták. Ez az eljárás, fűtési üzemben nagy teljesítmény csökkenést okoz, ezért a csöveket mindig külön-külön hő szigeteljük.

Tapasztalat szerint a műanyag felületű UV álló hőszigetelések csak egy-két évig tartják magukat, ezért ezekre is érdemes alumínium szalagot rakni, amit már nem egyesével csinálunk, hanem az egész csőkötegre rakjuk.

Fűtési üzemnél nagyobb a hőmérséklet különbség a klíma csövei és a kinti levegő között, mint hűtésnél, ezért a fűtésre használt klímák csöveit duplán szokták szigetelni. A csövekre külön-külön rárakott, általában 9 mm-es szigetelés köré érdemes rakni még egy, nagyobb átmérőjű, vastagabb réteget, amivel egybe lehet szigetelni a cső párt.

A klíma csöveinek hővesztesége

Átlagos, 9 mm-es szigeteléssel számolva, hűtésben nagyjából 10 Watt, míg fűtésben 25 Watt a hővesztesége egy méter 6mm-es és 10mm-es csőpárnak. Ezek a számok éves viszonylatban sem jelentősek.
Egy átlagos, csak hűtésre használt klíma 1m csövének, szigetelés hiányából adódó éves vesztesége nem éri el a klímaszerelő kiszállási díját, ezért ráér a következő klímatisztítás alkalmával megkérni a klímaszerelőt, a szigetelés pótlására.

Szigetelés lépésről lépésre
A klímacső szigetelésének fázisai