klímatisztítás

Sipos Ákos klímatisztítás specialista

Split klímákra vonatkozó jogszabályok

Az együttélés sok türelmet és empátiát kíván, ha ezeknek a tulajdonságoknak valaki a híján lenne, arra ott vannak a hatóságok és a törvények. Tessék őket használni.

A klíma elhelyezésére vonatkozó szabályok

Társasházak külső homlokzata, teteje, padlása, világító udvara (lichthof), gangja a társasház közös tulajdona. Ezen helyekre elvileg, csak a társasház engedélyével lehet klímát telepíteni. A vitás helyzetek elkerülése végett, a közös képviselővel feltétlenül egyeztetni kell a klíma elhelyezését.

Az önkormányzatok a városkép védelme érdekében, úgynevezett "védett területeken" tiltják a homlokzatra és az ablakba szerelést, ez alól az erkélyekre telepítés kivétel lehet. A helyi önkormányzat építési osztályán lehet érdeklődni az adott ház homlokzatát érintő rendeletekről.

A szabálytalanul felszerelt klímák miatt nem feltétlenül indul automatikusan eljárás, de elég egyetlen bejelentés és az önkormányzatnak el kell járnia az ügyben.

Járdára csöpögő klíma

Sehol nem szabad a járókelők fejére csöpögtetni a klímát, hogy ez mégis így van, az egyrészről az önkormányzatok erőtlenségének, másrészről a járókelők reklamációinak a hiányárának köszönhető. Akinek a fejére csöpög, a nagy valószínűség szerint baktériumoktól hemzsegő víz, csak magában bosszankodik, de nem tesz semmit.

Hogy mit tehet? Jó kérdés, ezt a legtöbb klímaszerelő sem tudja. Ezért megkérdeztem: A VI. kerületi önkormányzatnál (kb. 5-6. átirányított telefonhívás után) közölték, hogy társasházak homlokzatára, sok helyen tilos klímát szereltetni, a kondenzvizet, pedig sehol nem lehet a járda fölé kivezetni.

Minden szabálytalanul felszerelt klíma tulajdonosa ellen eljárást indítani nincs kapacitása az önkormányzatoknak, de a jegyzőhöz írásban benyújtott panaszokat kötelezően kivizsgálják és ha kell pénzbírság terhe mellett felszólítják a klíma tulajdonost a helyzet rendezésére.

A jegyzőnél, írásban tett panasznak lesz következménye.

Hangos a szomszéd klímája

A klímák zörgése inkább a rezonanciának, mint a hangerőnek köszönhetőek. Néha pár kilazult csavar meghúzásával, vagy rezgés csillapító gumibakok beépítésével látványos sikereket lehet elérni, de van ahol ez sem használ. Ha a szomszéd nem hajlandó tekintetbe venni azt. hogy másokat zavar, akkor vagy az önkormányzathoz, vagy a jegyzőhöz fordulhat panaszával. Lehet, hogy a zavaró hangok miatt nem, de a szabálytalan szerelés miatt eljárnak ellene.

Ki vásárolhat split klímát?

Egyszerű földi halandó, csak a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál regisztrált szerelőtől vásárolhat, közvetlenül a kereskedőtől csak abban az esetben vásárolhat, ha egy regisztrált szerelőtől kapott végfelhasználói tanúsítvánnyal igazolja a kereskedő felé, hogy van aki vállalja a klíma szakszerű felszerelését. (tényleg csakzárójelben jegyzem meg, hogy ezek a szerelők nem a szakma krémjéből kerülnek ki)

Mobil és ablak klímákra a szabályozás nem vonatkozik.

Ha valaki nagyon ravaszul megtalálja a kiskaput a rendszeren és a megszerzett klímáját nem a hivatalos úton szerelteti/szereli, annak nem kell félnie semmilyen büntetéstől. Elég, ha csak egy meghibásodástól tart, mert a légkondi garanciáját elveszti.

Milyen garancia van a klímákra?

A garanciának feltételei vannak

Regisztrált klímaszerelőnek kell telepítenie a klímát.

Néhány márka esetében évente egy, vagy két alkalommal tisztítatni kell a légkondit, be kell jegyeztetni a karbantartási lapra és erről meg kell őrizni a számlát.

Hogyan érvényesíthető a garancia?

Garanciális időszakon belül az alkatrészeket a légkondicionáló hazai forgalmazója biztosítja.

A hibakeresés, alkatrész rendelés, javítás mind annak a szerelőnek dolga aki a gépet eladta önnek és felszerelte.

Abban az esetben, ha a klímát áruházban, vagy kereskedőnél vásárolta és keresett rá egy szerelőt, akitől a végfelhasználói tanúsítványt kapta és a szerelést elvállalta, gyári hiba miatt -pl. tönkre megy egy alkatrész- nem köteles ingyen megjavítani a készüléket, mivel azt nem ő forgalmazza.

Ha hasznosnak találta ezt a cikket, ossza meg ismerőseivel:

Érdeklik a klímatisztítással és üzemeltetéssel kapcsolatos cikkek, kattintson a gombra és válogasson kedvére: