Légkondicionáló tisztítás Budapesten

Légkondi tisztítás

Árak

Bemutatkozás

Cikkek

Miért hangos a klíma?

A légkondicionáló több féle zajt is képes produkálni, lehet zörgés, kattogás, rezonancia okozta morajlás, vagy sustorgó szélhang. A zajok okának egy részét, akár házilag is meg lehet szüntetni.

Illusztráció a hangos klímáról.

A kültéri egység zörgése

Közvetlenül a kompresszor alatt, -ami a rezgéseket leginkább generálja,- minden klímában van valamilyen rezgéscsillapító, de sok esetben, főleg a régebbi típusoknál, vagy már elöregedett ez a gumi alkatrész, vagy eleve nem volt megfelelő, mert a gyártó ezen akart spórolni.

Fotó a gumi alátétről és a gumibakról amitől csendes lesz a klíma.

Ha maga a klíma nem zörög, csak a remegést a konzolon keresztül átviszi az épületre, -a tetőre telepített gépek esetében gyakran fordul elő ez a probléma,- akkor viszonylag egyszerű a megoldás. A géptalp és a konzol közé be kell iktatni egy gumibakot.
A gumibak és a gumi alátét nem ugyanaz. Csak mert sokak szerint tökmindegy.
-A gumialátét egy lyukas gumihenger, melynek a furatán keresztüldugott csavarral rögzítünk. Ebben az esetben a csavar mind a két összerögzítendő alkatrészhez hozzáér, így a rezgés nagy részét átviszi egyikről a másikra.
-A gumibak egy olyan gumitömb, amit két külön csavar közé vulkanizáltak. Mivel a csavarok között gumi van, a rezgést sokkal jobban képes csillapítani, mint a gumi alátét.

Metszeti rajz a gumibakról és a gumi alátét közötti különbségről. Ez kell a hangos klíma alá.

Általában minden klímán van annyi plusz cső, hogy 3-4cm emelést elviseljen, így a gumibakok utólagos felszerelése, klímaszerelő segítsége nélkül is elvégezhető. Azt azonban nem árt tudni, hogy a gumibak nem minden esetben szűnteti meg a kellemetlen morajlás, de minden esetben jelentősen csökkenti.

Ha a klíma kültéri egysége rezeg, zizeg, fémes hangom csörömpöl, zörög, akkor vagy a kasznijában kilazult pár csavar, vagy belül összeér két csőív. Ezek a hangok egy PH2 csavarhúzó segítségével megszüntethetőek.

Kerregő hangot ad, ha a ventilátor útjába belelóg egy vékony gally, például belenőtt a vadszőlő. A rendszeres klímatisztítás segít elkerülni az ilyen helyzeteket.

A beltéri egység hangjai

Ha a kalorikus csövek elnagyolt ívek nélkül vannak rákötve a kültéri egységre, és a csövek feszesek mint a gitárhúr, akkor képesek bevinni a rezgéseket az épületen belülre és vagy a beltéri egységben, vagy a kábelcsatornában hallhatjuk zörögni. Ezt a szerelési hibát, csak a cső megtoldásával lehet orvosolni.

Metszeti rajz a helyes csövezésről.

Sziszegő, fortyogó hangot adhat a csövekben közlekedő hűtőközeg. A hűtés indulásakor a folyadék formájában, a beltéri egységbe érkező hűtőközeg felforr (-50°C alatt van a forráspontja) és pont olyan hangot ad mint egy vízforraló, csak sokkal halkabban. Ugyan ez a jelenség történik a fűtés közbeni leolvasztásokkor is, illetve az olcsóbb klímák beltéri egységei recsegni, ropogniszoktak a hőtágulás következtében. Fűtés üzemmódban a beltéri egység hőcserélőjének hőmérséklet ingadozása pár percen belül meghaladja a 40-50°C-t is. Az elöregedett műanyag kasznik egy ilyen hőingadozástól hangosan pattognak. Sajnos ezekkel a hangokkal nem lehet mit kezdeni.

Vastagon koszos a klíma szűrője.

A karbantartás hiányának tipikus esete a beltéri egység szakaszos szélhangja, amikor nem egyenletes a zúgás, hanem egy ismétlődő sustorgás, a ventilátor széllökés szerűen fújja a levegőt. Az elkoszolódott kompakt szűrők, esetleg a vastagon penészes ventilátor, vagy az eltömődött hőcserélő akadályozza a levegő szabad keringését. Sokszor már a szűrő kimosási is megszünteti ezt a problémát, de ezekben az esetekben jó eséllyel a klíma belseje is el van már koszolódva. A szűrő tisztításához még nem kell szakembert hívnia, ezt ön is meg tudja oldani, de a szezon végén mindenképpen ajánlom, hogy nézesse meg klímaszerelővel a légkondi belsejét is.

Előfordulhat, hogy már az összes lehetőséget számba vettük, kijavítottuk és még mindig zavaróan hangos a klíma. Nos, ez esetben érdemes elgondolkozni a lecserélésén. Egy újabb, vagy egy magasabb minőségű modelltől már elvárhatjuk, hogy kevésbé zavarjon a régebbi esetleg olcsóbb változathoz képest. Ahogy a világon minden árucikkben, így a klímákban is van olcsó és drága, gagyi és minőségi darab. Ez persze nem azt jelenti, hogy a drágább klíma halkabb. A gyártók minden műszaki adatot megadnak a termékeikről, csak utána kell nézni, ha ide kattint, ez az oldal segít összehasonlítani a légkondikat, még a legkisebb hangnyomásuk alapján is.

Ha tetszett a cikk nyomjon egy lájkot!