klímatisztítás

Sipos Ákos klímatisztítás specialista

Klímaszerelés homlokzat szigetelés előtt

Épületszigetelésnél, sok esetben, útban van a klíma kültéri egysége a kőműveseknek, erre a problémára ide kattintva talál megoldást. Ha viszont még szerelés előtt áll, eleve tervezhet úgy is, hogy a szigetelés miatt ne kelljen majd leszerelni a klímát.

Két megoldás létezik:

Hosszú konzol

Megkérheti a klímaszerelőt, hogy a klímát hosszabb konzolra szerelje. Ha tudja, hogy később milyen vastag szigetelés kerül a homlokzatra, akkor tudja, hogy milyen hosszú karra lesz szüksége. Tehát a konzol hossza = a majdani szigetelés vastagsága + a kültéri egység szélessége + 15-20cm távolság a gép háta és a leendő szigetelés között.
Hátránya, hogy a konzol hő hidat képez.

Többnyire 45 centis konzolokat használnak a kültéri egységekhez, de lehet kapni 55 és 65 centis méretekben illetve használhat sinkonzolt is.

Megteheti, hogy egy vékonyabb szigeteléssel kiemeli a falból a klíma konzolját, mint az alsó képen látható és majd a kőműves ráburkol. Ez megoldás a hőhid problémájára.

A szigetelésbe épített konzolok hátránya még a hőhíd mellett, hogy a csapadékot a szigetelés alá vezetik, illetve a klíma lecserélésénél szinte biztos, hogy újabb problémákat okoz majd az időközben jelentkező korrózió és a különböző klímák változó talptávolsága.

Az egyik lehetséges megoldás.
Vékony xps-re szerelt klíma konzol.

Konzol alá szigetelés

Ez csak abban az esetben működik, ha egészen pontosan tudja, hogy mekkora szigetelést kap az épület. A klíma mögötti falat a konzol felszerelése előtt, le kell szigetelni 1-2 táblával a kívánt vastagságra, vakolni és dryvitozni is sokkal könnyebb, mintha a klíma mögött kéne csinálni, így a kőművesnek már csak színeznie kell. Lehetőség szerint lépésálló XPS-t használjon. Előnye, hogy a kőművesnek valamivel kényelmesebb, mint az előző esetben, hátránya, viszont az, hogy előre kell dolgoznia.

A helyes klímaszerelés szigetelés előtt.
Így elegendő hely marad a légkondi és a fal között.

Szigetelés közben előforduló hibalehetőségek:

Ha már fent van a klíma és fent is marad:
A leggyakoribb hiba az, amikor a szigetelés miatt nem marad elegendő hely a kültéri egység és a fal között. Minimálisan 12-15cm szükséges ahhoz, hogy a ventilátor zavartalanul át tudja forgatni a levegőt, a kültéri egységen. Ha nincs meg minimálisan szükséges távolságot úgy számolhatjuk ki, hogy amekkora a hőcserélő hátuljának a felülete, akkora hely legyen körbe, de ha van rá lehetőség, akkor inkább több legyen. Ha nem hagynak elég helyet, romlik a klíma hatásfoka, gyorsabban koszolódik és nehezebb lesz a kültéri egységet tisztítani és elveszítheti a jótállását.

Ha leveszik a klímát és fent hagyják a konzolt:
Ha már levették a kültéri egységet, akkor ne azon a négy csavaron spóroljanak. Rövid lesz a konzol, rozsdásodik és megfesti az új színezést. Ha a régi a klímát és lecserélik, akkor az újnak biztos, hogy más lesz a talptávolsága és a már fentebb is leírtam néhány hátrányát.

Hibás szerelés.
Ha nincs hely a klíma és a fal között, akkor romlik a gép hatásfoka.

Ha még klímavásárlás előtt áll, ajánlom figyelmébe a klímák jótállásáról szóló cikkemet, melyet ide kattintva olvashat.