klímatisztítás

Sipos Ákos klímatisztítás specialista

Klímaszerelés homlokzatszigetelés előtt

Épületszigetelésnél, sok esetben, útban van a klíma kültéri egysége a kőműveseknek, -erre ide kattintva talál megoldást- ezért eleve szereltetheti úgy is, hogy előre gondoskodik ennek a problémának a kivédéséről.

Két megoldás létezik arra, hogy emiatt ne kelljen kihívni a klímaszerelőt:

Hosszú konzol

Megkérheti a klímaszerelőt, hogy a klímát hosszabb konzolra szerelje. Ha tudja, hogy később milyen vastag szigetelés kerül a homlokzatra, akkor tudja, hogy milyen hosszú karra lesz szüksége. Tehát a konzol hossza = a majdani szigetelés vastagsága + a kültéri egység szélessége + 15-20cm távolság a gép háta és a leendő szigetelés között. Hátránya, hogy a konzol hő hidat képez, illetve bevezetheti a csapadékot a szigetelés alá.

Átlagosan 45 centis konzolokat használnak a kültéri egységekhez, de lehet kapni 55 és 65 centis méretekben is. Megteheti azt is, hogy egy vékonyabb szigeteléssel kiemeli a falból a klíma konzolját, mint az alsó képen és majd a kőműves ráburkol. Ha a csak a fenti két lehetőséget nézzük, akkor az utóbbi előnye az, hogy kisebb lesz a hő híd amit a konzol képez.

Az egyik lehetséges megoldás.
Vékony xps-re szerelt hosszű konzol.

Konzol alá szigetelés

Ez csak abban az esetben működik, ha egészen pontosan tudja, hogy mekkora szigetelést kap az épület. A klíma mögötti falat a konzol felszerelése előtt, le kell szigetelni 1-2 táblával a kívánt vastagságra, vakolni és dryvitozni is sokkal könnyebb, mintha a klíma mögött kéne csinálni, így a kőművesnek már csak színeznie kell. Lehetőség szerint lépésálló XPS-t használjon. Előnye, hogy a kőművesnek kényelmesebb, mint az előző esetben, hátránya, viszont az, hogy előre kell dolgoznia.

A helyes klímaszerelés szigetelés előtt.
Így elegendő hely marad a légkondi és a fal között.

Szigetelés közben előforduló hibalehetőségek:

Ha már fent van a klíma és fent is marad: A leggyakoribb hiba az, amikor a szigetelés miatt nem marad elegendő hely a kültéri egység és a fal között. Minimálisan 12-15cm szükséges ahhoz, hogy a ventilátor zavartalanul át tudja forgatni a levegőt, a kültéri egységen. Egészen pontosan úgy számítjuk ki a szükséges távolságot, hogy amekkora a hőcserélő hátuljának a területe, akkora hely legyen körbe, de ha van rá lehetőség, akkor inkább több legyen. Ha nem hagynak elég helyet, romlik a klíma hatásfoka, gyorsabban koszolódik és nehezebb lesz tisztítani.

Ha leveszik a klímát és fent hagyák a konzolt: Ha már levették a kültéri egységet, akkor ne azon a négy csavaron spóroljanak. Rövid lesz, rozsdásodik és megfesti az új színezést, ha régi a klíma és lecserélik, biztos, hogy más lesz a talptávolsága és a már fentebb is leírtam néhány hátrányát.

Hibás szerelés.
Nincs hely a klíma és a fal között.

Ha hasznosnak találta ezt a cikket, ossza meg ismerőseivel:

Érdeklik a klímatisztítással és üzemeltetéssel kapcsolatos cikkek, kattintson a gombra és válogasson kedvére: