klímatisztítás

Sipos Ákos klímatisztítás specialista

H tarifa igénylése split klímához

A H tarifa egy kedvezményes díjszabás mely az áramszolgáltatótól igényelhető a megújuló forrásból hőt nyerő rendszerekhez, így a 3 COP felett teljesítő split klímákhoz is. Egy külön mérőóra, október közepétől április közepéig kb. 30%-os kedvezménnyel számolja a fogyasztást. Ezt a lehetőséget a 4/2011. (I.31.) NFM rendelet biztosítja.

Illusztráció a H tarifához.
H tarifa

A mérő, október 15. és április 15. között kedvezményes tarifával számol, április 16. és október 14. közötti időszakban pedig a normál A1 tarifát számítja.
A hőszivattyúkhoz igényelhető GEO tarifától eltérően, a H tarifa a kedvezményes idősszakon belül, folyamatosan rendelkezésre áll.

Tennivalók H tarifa igénylése előtt

Mivel egy új mérőóra kerül felszerelésre a meglévő, vagy meglévők mellé, ki kell alakíttatni a helyét, sőt az eredeti mérőhelyet is át kell alakíttatni, ha az nem felel meg az éppen aktuális szabványoknak. Például a mérőórák már nem lehetnek a lakáson belül és a fából tákolt retro villanyóraszekrény is kiment a divatból. Külön-külön, plombálható, műanyag dobozban kell lennie a normál mérőórának is és a H tarifás mérőnek is.

A h tarifás mérő beszerelés előtt.
egyfázisú digitális mérő

Maga az új mérőóra ingyenes, de a helyét és a meglévő óra szabványosítását egy, az elektromos szolgáltatónál regisztrált villanyszerelővel kell kialakíttatni. A szabványosítás ára -már ha egyáltalán szükséges- és az új mérő helyének kialakítása, nyilván az adott helyzettől függ. A villanyszerelőnek az új mérő dobozába sorkapcsokkal be kell állnia és külön védőcsőben tovább kell vinnie a vezetéket a klíma kismegszakítójáig.

A h tarifás és a normál mérő beszerelve plombázás előtt.
Mérőórák a szabványosítot mérőhelyen.

Egy klíma áramszükséglete kb. 7-10 Amper. Abban az esetben, ha több klímáról van szó, esetleg érdemes elgondolkozni a hálózat bővítésén is. Jelenleg 32 amper jár alanyi jogon azaz ingyen, mindenkinek, ezen felüli teljesítmény bővítésnél, amperenként, nagyjából ötezer forint egyszeri díjat kér a szolgáltató.

Az alanyi jogon járó 32A 2022-től már nem mérőóránként, hanem összességében jár. A hálózat meglévő teljesítménye megmarad, tehát három klíma miatt biztos, hogy nem kell a teljesítménybővítésért fizetnie, mert a H tarifás mérőre ugyan annyi teljesítmény jár, mint a normál mérőre.

Egyszerű illusztráció villanyszereléshez.

Nem csak új légondikhoz, régebben felszerelt, vagy használt klímákhoz is igényelhető a kedvezményes díjszabás.
A jelenleg forgalomban lévő split klímák majdnem mind megfelelnek a H tarifához szükséges kritériumnak, azaz a hatásfoka (COP) legalább 3 legyen, így nem kell attól félni, hogy drága légkondit kell hozzá venni.
Szerencsére ma már egy rendkívül széles kínálatból lehet klímát választani.

H tarifához szükséges papírok

 • A villanyszerelőtől:
  • Igénybejelentő
  • A mérőhely kialakítását igazoló nyomtatvány. Az ELMÜ-nél: "Csatlakozó műszaki dokumentáció tipizált mérőhelyekhez és nyilatkozatok"
 • A klímaszerelőtől:
  • A klíma műszaki paraméterei.
  • A klíma CE megfelelőségi nyilatkozata.

H tarifa ügyintézése

Ha felszerelték és bekötötték a klímát, kialakították a mérőhelyet és megkapta az összes szükséges dokumentumot, akkor e-mailban, vagy egy ügyfélszolgálati irodán keresztül küldjön a szolgáltatónak egy igénybejelentőt. Pár nap múlva kapni fog e-mailben egy "Műszaki gazdasági tájékoztatót" melyben szerepel egy "ügyiratszám", ezt a 12 jegyű számot, a "Csatlakozó műszaki dokumentáció" tetején lévő "ügyszám" rovatba önnek kell beírnia. A Mgt-t aláírva visszaküldi e-mailben, az összes fent említett papírral együtt.
Egy-két hét múlva újabb e-mailt kap, melyben tudatják, hogy (ha) elfogadták a kérelmét és bemehet egy műszaki ügyekkel foglakozó irodába és megkötheti a szerződését, illetve időpontot egyeztethet az új mérőóra felszerelésére.
Ha egyidejűleg hálózat bővítést is kért, akkor e-mailben kap egy díjbekérőt is, amit átutalással is fizethet, vagy bankkártyával rendezheti az ügyfélszolgálaton.
Ha bármelyik lépése után két hét múlva sem kap e-mailt, akkor hívja fel az ügyfélszolgálatot.
Természetesen személyesen is intézheti az ügyet, de egyáltalán nem lesz gyorsabb.

A H tarifa bekötésének ára

Mielőtt belevágna a H tarifás mérő igénylésébe, gondolja végig, hogy vajon mennyi pénzt spórol meg egy fűtési szezon alatt, hány év múlva térül meg a befektetése? Ehhez a számításhoz ismernie kell a ház vagy lakás hőigényét, de legalább is az előző évek fűtési költségét. A H tarifával, a klímával fűtött helységek költségének a harmadát tudja megspórolni, ezzel a harmaddal kell elosztani az új mérő kialakításának a költségét. Privát véleményem szerint egy, sőt két darab klíma miatt nem éri meg szabványosíttatni egy elavult mérőhelyet.

A saját H tarifás mérőm bekötésem megtérülése

120nm részben korszerűsített könnyűszerkezetes ház, oldalt 12-17cm hőszigeteléssel, alatta hideg pince, a tetőben kb. 5cm szigetelés, 25 éves, 2 rétegű, fa nyílászárók.
A fő helységekben el van zárva a radiátor és a klímák fűtenek. Mivel adott volt egy régi nyílt égésterű FÉG cirkó, így a WC-ben, a két fürdőben és a lépcsőházban ez fűti a radiátorokat. Ugyanis értelmetlen kiadásnak tartottam megvenni 3-4 olyan elektromos fűtőtestet, ami többet fogyaszt a meglévő kazánnál, illetve van egy olajradiátorunk, amit az esti babafürdetés előtt bekapcsolunk 20-30 percre. A 2018-19-es télen a következő képen alakult a fogyasztásunk:

Fűtő eszköz Fogyasztás 2019 októberi díjjakkal számolva
4db 3,5kw split klíma 3000kW 70.000Ft
Fég kazán 800m3 kb. 83.000Ft
olajradiátor a fürdőben napi 30 percre kb. 250kW 10.000Ft
éves megtakarítás a H tarifával - 39.000Ft

Ha a H tarifás mérőhely kialakítása nagyságrendileg 160.000 Ft volt (most több mint a duplája) és 39.000 Ft-ot spóroltam vele évente, akkor tudom, hogy négy év alatt térült meg a befektetésem.

A 2024-es árakkal már sokkal bonyolultabb számolni, mert figyelembe kell venni a "rezsicsökkentett" és a "piaci" árakon vásárolt fogyasztásokat. Igaz, hogy jóval drágább lett a H tarifa bekötése, viszont az energiaárak között is jelentősen megnőtt a különbség.
A alábbi listában, fentről lefelé a legdrágábbtól a legolcsóbb fűtési megoldásig haladunk:

 • Gázfűtés piaci áras gázzal
 • Elektromos fűtés piaci áras árammal
 • Klímás fűtés piaci áras árammal
 • Elektromos fűtés rezsicsökkentett árammal
 • Gázfűtés rezsicsökkentett gázzal
 • Klímás fűtés rezsicsökkentett árammal
 • Klímás fűtés H tarifával

H tarifás klíma elektromos bekötésének jogosultsága

A kismegszakítóig csak a villanyszerelő közheti a vezetéket, de a kismegszakító és a klíma között a klímaszerelő is dolgozhat.
H tarifás klíma bekötése

A kismegszakítóig, kizárólag regisztrált villanyszerelő kötheti a vezetéket, de a kismegszakító és a klíma között a klímaszerelő is dolgozhat.

H tarifás mérő leolvasása

A kijelző bal oldalán három szám váltogatja egymást kb. 2 másodpercenként a 180, 181, 182. Minden váltásnál megváltozik a mérő állása a következők szerint:

 • 181 csúcsidőn belüli, tehát a normál díjszabású időszak április 16-tól, október 15-ig.
 • 182 csúcsidőn kívüli, tehát a kedvezményes díjszabású időszak október 16-tól, április 15-ig.
 • 180 az összes fogyasztás összege

A kijelző bal alján lévő T1 és T2 felirat feletti nyilacska jelzi, hogy a mérő éppen melyik időszakot számolja. A T2 jelöli a kedvezményes időszakot.

Tudta, hogy a fűtésre használt klímák fogyasztása érzékeny a karbantartásra?