Légkondicionáló tisztítás Budapesten

Légkondi tisztítás

Árak

Bemutatkozás

Cikkek

H tarifa igénylése split klímához.

Illusztráció a H tarifához.

A H tarifa egy kedvezményes díjszabás mely az áramszolgáltatótól igényelhető a megújuló forrásból hőt nyerő rendszerekhez, így a 3 COP felett teljesítő split klímákhoz is. Egy külön mérőóra, október közepétől április közepéig kb. 30%-os kedvezménnyel számolja a fogyasztást. Ezt a lehetőséget a 4/2011. (I.31.) NFM rendelet Biztosítja.

A mérő, október 15. és április 15. között kedvezményes tarifával számol, április 16. és október 14. közötti időszakban pedig a normál A1 tarifát számítja.
A hőszivattyúkhoz igényelhető GEO tarifától eltérően a H tarifa a kedvezményes idősszakon belül, folyamatosan rendelkezésre áll.

Tennivalók H tarifa igénylése előtt.

Mivel egy új mérőóra kerül felszerelésre a meglévő, vagy meglévők mellé, ki kell alakíttatni a helyét, sőt az eredeti mérőhelyet is át kell alakíttatni, ha az nem felel meg az éppen aktuális szabványoknak. Például a mérőórák már nem lehetnek a lakáson belül és a fából tákolt retro villanyóraszekrény is kiment a divatból. Külön-külön, plombálható, műanyag dobozban kell lennie a normál mérőórának is és a H tarifás mérőnek is.

A h tarifás mérő beszerelés előtt.

Maga az új mérőóra ingyenes, de a helyét és a meglévő óra szabványosítását egy, az elektromos szolgáltatónál regisztrált villanyszerelővel kell kialakíttatni. A szabványosítás ára -már ha egyáltalán szükséges- és az új mérő helyének kialakítása, nyilván az adott helyzettől függ. A villanyszerelőnek az új mérő dobozába sorkapcsokkal be kell álnia a betáppal, a nullával és külön védőcsőben tovább kell vinnie a vezetéket a klíma kismegszakítójáig.

A h tarifás és a normál mérő beszerelve plombázás előtt.

Egy klíma áramszükséglete kb. 7-10 Amper. Abban az esetben, ha több klímáról van szó, esetleg érdemes elgondolkozni a hálózat bővítésén is. Jelenleg 32 amper jár alanyi jogon (ingyen) mindenkinek, ezen felüli teljesítmény bővítésnél, amperenként 4572 Ft egyszeri díjat kér a szolgáltató.

A hálózat meglévő teljesítménye megmarad, tehát három klíma miatt biztos, hogy nem kell a teljesítménybővítésért fizetnie, mert a H tarifás mérőre ugyan annyi teljesítmény jár mint a normál mérőre.

Egyszerű illusztráció.

Nem csak új légondikhoz, régebben felszerelt, vagy használt klímákhoz is igényelhető a kedvezményes díjszabás.
A jelenleg forgalomban lévő split klímák majdnem mind megfelelnek a H tarifához szükséges kritériumnak, azaz a hatásfoka (COP) legalább 3 legyen, így nem kell attól félni, hogy drága légkondit kell hozzá venni.
Szerencsére ma már egy rendkívül széles kínálatból lehet klímát választani.

H tarifához szükséges papírok.

A villanyszerelőtől:
-A mérőhely kialakítását igazoló nyomtatvány. Az ELMÜ-nél:
"Csatlakozó műszaki dokumentáció tipizált mérőhelyekhez és nyilatkozatok"
-
Igénybejelentő
A klímaszerelőtől:
-
Kivitelezői nyilatkozat, a klímaszerelő cég, az igénylő és a gép adataival, minden klímáról külön-külön.
-A klíma
műszaki paraméterei.
-A klíma
CE megfelelőségi nyilatkozata.

a H tarifa ügyintézése

Ha felszerelték és bekötötték a klímát, kialakították a mérőhelyet és megkapta az összes szükséges dokumentumot, akkor e-mailban (elmu@elmu.hu) küldjön a szolgáltatónak egy igénybejelentőt. Pár nap múlva kapni fog e-mailben egy "Műszaki gazdasági tájékoztatót" melyben szerepel egy "ügyiratszám", ezt a 12 jegyű számot, a "Csatlakozó műszaki dokumentáció" tetején lévő "ügyszám" rovatba önnek kell beírnia. A Mgt-t aláírva visszaküldi e-mailben, az összes fent említett papírral együtt.
Egy-két hét múlva újabb e-mailt kap, melyben tudatják, hogy (ha) elfogadták a kérelmét és bemehet egy műszaki ügyekkel foglakozó irodába és megkötheti a szerződését, illetve időpontot egyeztethet az új mérőóra felszerelésére.
Ha egyidejűleg hálózat bővítést is kért, akkor e-mailben kap egy díjbekérőt is, amit átutalással is fizethet, vagy bankkártyával rendezheti az ügyfélszolgálaton.
Ha bármelyik lépése után két hét múlva sem kap e-mailt, akkor hívja fel az ügyfélszolgálatot.
Természetesen személyesen is intézheti az ügyet, de egyáltalán nem lesz gyorsabb.

Mielőtt belevágna a H tarifás mérő igénylésébe, gondolja végig, hogy vajon mennyi pénzt spórol meg egy év alatt és utána kérjen árajánlatot egy villanyszerelőtől. Privát véleményem szerint egy darab klíma miatt nem éri meg szabványosíttatni egy elavult mérőhelyet.

Ha tetszett a cikk nyomjon egy lájkot!