klímatisztítás

Sipos Ákos klímatisztítás specialista

A klíma időzítésének beállítása

Minden klímában van időzítő, mégis nagyon kevesen használják, pedig tapasztalataim szerint rendkívül kényelmessé teszi a klimatizálást, illetve sok esetben a klímás fűtéshez elengedhetetlen, hogy előre be tudjam állítani, legalább a fűtés kezdetét.

Illusztráció a hűtés időzítéséhez.
klíma időzítés

Alapvetően két fajta időzítőt különböztethetünk meg, a számláló és az óra alapú időzítőt.

A számláló alapúnál beállíthatjuk, hogy az időzítő bekapcsolásához képest, hány óra múlva kapcsoljon be a klíma, kb. olyan, mint egy mikrohullámú sütőnél, a sütési időtartam beállításakor elkezd visszaszámolni. Fél órás pontossággal állíthatjuk a ki és bekapcsolás idejét. Ezt az egyébként is körülményes időzítő típust minden nap külön be kell állítani.

Az óra alapúnál, a távirányító kijelzőjén egy kis digitális óra mutatja az időt, ehhez az órához állíthatjuk az időzített be és kikapcsolást. Igény szerint megadjuk, hogy 06:20-kor kapcsoljon be és 21:30-kor kapcsoljon ki. Nem kell számolgatni és bizonyos márkáknál, (pl. Gree) ha ezt beállítja, akkor a téli/nyári időszámítás miatti óra átállítást leszámítva, hozzá sem kell nyúlnia.

Hűtés és fűtés időzítés.
hűtés és fűtés időzítés

Az időzítővel elindított légkondi mindig a kikapcsolás előtti beállításokkal fog elindulni, tehát az utoljára beállított üzemmód, hőfok és ventillátor sebesség szerint fog dolgozni.

Az időzítést a TIMER ON, TIMER, vagy SET gombokkal lehet bekapcsolni, (melyik gyártó mit írt rá) nem összekeverendő a CLOCK (óra) gombbal. Vannak típusok melyeket csak kikapcsolt állapotban lehet időzíteni. A megfelelő gomb megnyomása után a távirányító kijelző felületén vagy villogni kezd az óra, vagy megjelenik egy számláló: 0.0 (óra.félóra) amiket a hőfokszabályzó gombok segítségével tudunk változtatni.

A számláló alapú időzítőknél előfordulhat, (pl. Midea) hogy nem kell külön gombnyomással elküldeni a beállítást a klímának, az utolsó gombnyomástól számított 1-2 másodpercen belül automatikusan elküldi a távirányító. Ebből persze adódhat, hogy még nem végeztünk a beállítással, de a klíma már csipogott, hogy vette a parancsot. Nem kell megijedni, nyugodtan fejezze be a beállítást, ha újra csipog a beltéri a kapott parancs miatt, akkor felülírja az előző parancsot, mivel egyszerre csak egy ki- és egy bekapcsolási időt tud eltárolni.

A kikapcsolás időzítése szintén a rendelkezésre álló TIMER, TIMER OFF, esetleg SET gombokkal állítható. a fentiekhez hasonló módon. A félreértések elkerülése végett, a TIMER OFF, nem az előzőleg beállított időzítést törli, hanem a klímát kapcsolja ki az Ön által megadott időben.

Az időzített klíma kikapcsolása után megjelenik egy nagy világító ON felirat a beltéri fed lapján, (pl. MIDEA BLANC) ami nagyon zavaró lehet egy hálószobában, ezt a fényt kikapcsolhatja a távirányítón található LIGHT, LED feliratú, vagy egy kis lámpácskát ábrázoló gombbal.

Ha hasznosnak találta ezt a cikket, ossza meg ismerőseivel:

Érdeklik a klímatisztítással és üzemeltetéssel kapcsolatos cikkek, kattintson a gombra és válogasson kedvére: