klímatisztítás

Sipos Ákos klímatisztítás specialista

A klíma időzítőjének beállítása

Minden klímában van időzítő, mégis nagyon kevesen használják, pedig tapasztalataim szerint rendkívül kényelmessé teszi a klimatizálást, illetve sok esetben a klímás fűtéshez elengedhetetlen, hogy előre be tudjam állítani, legalább a fűtés kezdetét.

Illusztráció a hűtés időzítéséhez.
klíma időzítés

Két fajta időzítőt különböztethetünk meg a klímák távirányítójában, a számláló és az óra alapú időzítőt. Az időzítővel elindított légkondi mindig a kikapcsolás előtti utolsó beállításokkal fog elindulni, tehát a legutolsó beállított üzemmód, hőfok és ventilátor sebesség szerint fog dolgozni.
A Wi-Fi kapcsolattal rendelkező klímák a készülékhez tartozó aplikációtól függően rendelkezhetnek szélesebb, akár heti beállítási lehetőségekkel is, ezek a lehtőségek viszont csak az aplikáción keresztül használhatóak.

A számláló alapú időzítőnél beállíthatjuk, hogy az időzítő bekapcsolásához képest, hány óra múlva kapcsoljon be és/vagy ki a klíma. Hasonló, mint egy mikrohullámú sütőnél, a sütési időtartam beállításakor elkezd visszaszámolni, bár a klíma esetében ez nem látható a kijelzőn. Ezt az egyébként is körülményes időzítő típust minden nap külön be kell állítani.
Áramszünet esetén a klíma elfelejti az időzítést, ezért újra kell programozni.
Számláló alapú időzítő van a Midea, MDV, Panasonic, Fisher, Kaisai klímákban.

Az óra alapú időzítőnél, a távirányító kijelzőjén egy kis digitális óra mutatja az időt, ehhez az órához állíthatjuk az időzített be és kikapcsolást. Igény szerint megadjuk, hogy 06:20-kor kapcsoljon be és 21:30-kor kapcsoljon ki, ezt a beállított időzítést minden nap végrehajtja a klíma, amíg azt nem törlik.
Áramszünet esetén a beltéri egység elfelejti az időzítést, a távirányító viszont nem, ezért ha áramszünet után bármilyen parancsot ad a távirányítóval a klímának, például bekapcsol-kikapcsol, akkor a távirányító automatikusan újra elküldi az időzítés parancsot, nem kell külön beállítania.
Óra alapú időzítő van a Gree, Syen, Nord klímákban.

Hűtés és fűtés időzítés.
hűtés és fűtés időzítés

Az időzítést a TIMER ON, TIMER, vagy SET gombokkal lehet bekapcsolni, (melyik gyártó mit írt rá) nem összekeverendő a CLOCK (óra) gombbal. Vannak típusok melyeket csak kikapcsolt állapotban lehet időzíteni. A megfelelő gomb megnyomása után a távirányító kijelző felületén vagy villogni kezd az óra, vagy megjelenik egy számláló: 0.0 (óra.félóra) amiket a hőfokszabályzó gombok segítségével tudunk változtatni.

A számláló alapú időzítőknél előfordulhat, hogy nem kell külön gombnyomással elküldeni a beállítást a klímának, az utolsó gombnyomástól számított 1-2 másodpercen belül automatikusan elküldi a távirányító. Ebből persze adódhat, hogy még nem végeztünk a beállítással, de a klíma már csipogott, hogy vette a parancsot. Ilyen esetben, nyugodtan fejezze be a beállítást, ha újra csipog a beltéri a kapott parancs miatt, akkor felülírja az előző parancsot, mivel egyszerre csak egy ki- és egy bekapcsolási időt tud eltárolni.

A kikapcsolás időzítése szintén a rendelkezésre álló TIMER, TIMER OFF, esetleg SET gombokkal állítható, a fentiekhez hasonló módon. A félreértések elkerülése végett, a TIMER OFF, nem az előzőleg beállított időzítést törli, hanem a klímát kapcsolja ki az Ön által megadott időben.

Az időzített klíma kikapcsolása után, márkánként változó módon megjelenik egy nagy világító ON felirat a beltéri fed lapján, ami nagyon zavaró lehet egy hálószobában, ezt a fényt kikapcsolhatja a távirányítón található LIGHT, vagy LED feliratú, esetleg egy kis lámpácskát ábrázoló gombbal.

A időzítése törlése szintén a TIMER gombokkal történik, attól függően, hogy a bekapcsolás, vagy a kikapcsolás időzítését szeretné törölni.

Problémák a klíma időzítőjével

Ha gondba kerül az időzítés törlésével, akkor használja a távirányító RESET gombját, vagy vegye ki az elemeket, párszor nyomja meg az egyik tetszőleges gombot, majd tegye vissza az elemeket. Ez utóbbi esetben a távirányító óráját is újra kell állítani.

Egy hőfok állítással, vagy ventilátor álítással a távirányító minden beálított paramétert újra elküld, ezért több egyforma klíma és távirányító esetében, figyelni kell, hogy különböző időzítések esetében melyik klímához melyik távirányítót használja.
Ugyan ez érvényes az aplikáción keresztüli beállításokra is.

Tipp

Hűtés utáni kikapcsoláshoz állítson be fél órás időzítést ventilátor üzemmódban, hogy a klíma kiszáradjon. Ezzel a módszerrel ritkábban lesz szüksége klímatisztításra, mert a rendszeresen leszárított ventilátor nehezebben penészedik.

Az ön klímája mikor volt utoljára tisztítva?