Légkondicionáló tisztítás Budapesten

Légkondi tisztítás

Árak

Bemutatkozás

Cikkek

Módszertani javaslat légkondicionálók penészesedésének és a Legionella által okozott fertőzési kockázatának csökkentésére

A klíma penészesedési esélyének csökkentése

A klíma belső alkatrészein megtelepedő penésznek két kritériumra van szüksége, állandó nedvességre és tápanyagra. A száraz, tiszta fémen, vagy műagyagon semmilyen spóra nem tud megtelepedni.
Az alacsony ventilátor fordulatszámon üzemeltetett klímák belső alkatrészei jobban lehűlnek, a felületükön nagyobb a párakicsapódás, ezért könnyebben tapadnak meg rajtuk a lebegő szennyeződések, a hűtési ciklusok között kevésbé tudnak kiszáradni, ezért sokkal hajlamosabbak a penészesedésre. A készülék gyakori leszárítása csökkenti, az adott igényekhez igazított rendszeres klímatisztítás pedig megakadályozza a klíma penészesedését.

A legionella a vízben, mókás rajz.

A Legionella fertőzés esélyének csökkentése

„Az üzemeltetés megfelelősége fontosabb szempont, mint a kapott Legionella csíraszám”

Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ 2019/2 Módszertani levél Legionella által okozot…pdf

Split klímák esetében az aerosol, azaz a levegőben lebegő vízpermet képződés esélye az abszolút páratartalom növekedésével emelkedik. Magas hőmérséklet és magas relatív páratartalom mellett jelentősen megnő a beltéri egység hőcserélőjén kicsapódó kondenzvíz mennyisége. Az aerosol képződés kockázatát jelentősen csökkenthetjük a légkondicionáló ventilátor fordulatszámának csökkentésével.
A Legionella kialakulását és szaporodását vegyszerhasználat nélkül is csökkentheti, a készülék rendszeres leszárításával.

A klíma kiszárítása hűtési üzemek között

A Hűtéskor keletkezett kondenzátum, a felületi feszültség miatt nem tud maradéktalanul kifolyni a kondenztálcából és a hőcserélő lamellái közül. Az így keletkező szobahőmérsékletű pangó víz, ideális élőhely a baktériumok és gombák számára. A klíma rendszeres kiszárításával csökkenthetjük a fertőzés veszélyét. A légkondi kikapcsolása előtt időnként érdemes átkapcsolni a készüléket ventilátor üzemmódba, vagy, ha van rá lehetőség, akkor fűtési üzemben legalább fél órát járatni.
Egyes gyártók lehetővé teszik a minden hűtésből kikapcsolás utáni automatikus leszárítást. Ezt a funkciót a távirányító SELF CLEAN feliratú gombjával kapcsolhatjuk be. Érdemes megvárni, hogy az automatika hány perc után kapcsolja ki a ventilátort, ugyanis gyakran előfordul, hogy túl rövid a leszárításra beállított idő.
Az erősen szennyezett, esetleg penészes légkondik sokkal nehezebben száradnak ki, mivel az elkoszolódott felületeknek megnő a víztartó képessége.

Milyen gyakran kell tisztíttatni a klímát

A klímatisztítás gyakoriságát mindig az adott környezet, a helységben végzett tevékenység és a használat intenzitása határozza meg, illetve az adott intézmény Legionella kockázatbecslési dokumentuma írja elő. A készülék gyártója, vagy telepítője által meghatározott karbantartási javaslat, csupán a készülék garanciájának szempontjából mérvadó. Fontos megjegyezni, hogy a tisztítást nem lehet kiváltani fertőtlenítéssel, azaz vegyszeres befújkálással.

"A biofilmben megtelepedett baktériumok rendkívül magas fertőtlenítőszer-koncentrációnak is ellenállnak, emiatt szükséges lehet a biofilm roncsolására. Erre a legalkalmasabb módszer a mechanikai tisztítás, így az elérhető felületeken ezt javasolt alkalmazni. A nem elérhető helyeken biodiszpergáló szerek alkalmazása jelenthet megoldást, ha a rendszer működése lehetővé teszi."

Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ 2019/2 Módszertani levél Legionella által okozot…pdf

Az magas nyomású vízsugaras klímatisztítás, megfelelő vegyszer használata mellett, a nehezen hozzáférhető helyeken is lehetővé teszi a biofilm roncsolását.

Kivitelezési hibából adódó kockázatok

Több éves tapasztalataim szerint, a telepített split klímák 80%-ának a kondenzvíz elvezetése komoly esélyt ad, a közvetlenül a kondenztálca után következő csőszakaszban, a pangó víz kialakulására. A leggyakrabban előforduló hiba, a klíma alatt keresztbe húzott flexibilis kondenzcső. Ezeknek a kivitelezési hibáknak a túlnyomó többsége komolyabb anyagi ráfordítás nélkül javítható.
A szabadba kivezetett és rovarvédő ráccsal le nem zárt kondencső végébe darazsak fészkelhetnek, melyek a petéiknek épített fészekkel eézárják a kondenzvíz útját. Az ilyen mulasztásból adódó pangóvíz kialakulása mellett komoly anyagi károkat is okozhat, ha a beltéri egysében keletkező kondenzvíz a lakásba folyik.

A rendszeres klímatiszítás az irodában és az úzletben sok problémát megspórolhat a gondos és előre látó cégvezetőnek.

Felhasznált irodalom:

Nemzeti Népegészségügyi Központ 2019/2 Módszertani levél Legionella által okozot…pdf
Klíma távirányítók általános használati utasítása
Legionella pneumophila a klímában

Ezen Módszertani javaslat Sipos Ákos klímatisztítás specialista szellemi tulajdona. A Módszertani javaslat, vagy annak részei a hivatkozás feltüntetésével felhasználhatóak.

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg ismerőseivel...

...vagy szóljon hozzá!