Légkondicionáló tisztítás Budapesten

Légkondi tisztítás

Árak

Bemutatkozás

Cikkek

Megéri-e Led lámpát venni?

Energiatakarékosság illusztráció.

Nem kapcsolódik a klímákhoz, -bár sok párhuzamot találtam- egyszerűen csak érdekelt a téma és mivel sok mendemondát hallani róla, ezért utána jártam a led világításnak.

A LED-ek nem egyformák.

Nem csak a fényerejük más, de a spektrumuk, a bevilágítási szögük és az élettartamuk sem egyforma.
Egy 2015-ös fogyasztóvédelmi felmérésből -nem mai, de ez volt talán az egyetlen hiteles forrás amit találtam,- többek között az derül ki, hogy van némi szórás a led lámpák fogyasztásában. Egy hagyományos izzóhoz képest kb.80-90%-al fogyasztanak kevesebbet. Innét nézve nem nagy különbség, mert mindenféleképpen jónak tűnik. Ám egy kompakt fénycső viszonylatában már nem mindegy. Az tény hogy a led kevesebbet fogyaszt, mint egy kompakt fénycső, de messze nem annyival, hogy ezért megérje lecserélni egy meglévő energiatakarékos fénycsövet.

Az előnyei mellett nem szabad elfeledkezni arról a hátrányáról, hogy kb. mire visszahozza ar árát, legalább 10%-ot veszít a fényerejéből. A fényerő csökenése az élettartama végéig folyamatos. Ha végiggondoljuk, ennek tükrében, a fogyasztási adatai már nem is olyan jók az energiatakarékos fénycsövekhez képest. A led térhódítását az energiatakarékos "izzókkal" szemben, nem a minimálisan jobb fogyasztásának köszönheti, hanem inkább a kb. háromszoros élettartamának és annak, hogy jobban bírja a le-fel kapcsolgatást.

Saját tapasztalatomból azt javaslom, érdemesebb inkább a ledet választani.Már ahova érdemes, mert az sem mindegy, hogy hová választunk világítótestet. A leg pesszimistább számítások szerint egy 100w-os hagyományos izzó lecserélése azonos fényerejű led lámpára, egy év alatt vissza hozza az árát, ha napi három órát használjuk, vagy napi egy óra használat esetén három év alatt térül meg. Ez bizony nem a spájzban vagy a WC-ben fog megtérülni, ezekbe a helységekbe teljesen jó egy hagyományos izzó. Azokban a helységekben érdemes a ledvilágításba beruházni, ahol sokat égetjük a lámpákat, mint pl. a nappali, konyha, esetleg a közlekedő vagy lépcsőház. Mindenki maga tudja, hogyan használja a lakását.

Hol vásároljunk ledet?

Nálam! Na jó csak vicceltem, én klímaszerelő vagyok, nem foglakozom ilyesmivel. Kétség kívül az interneten a legolcsóbb minden, így ez is, csakhogy ott kissé körülményes érvényesíteni a garanciát. Olyan ez mint a webáruházas légkondik, a megvásárlásakor lehet, hogy kevesebbet kell ért fizetni, de összességében drágább lesz.
Én egy, a környékünkön található villanyszerelési boltban szoktam vásárolni. Itt egy kicsit többe kerül, csakhogy három év garanciát adnak és szó nélkül kicserélik, ha tönkremegy. Átállás után ez első évben 20 ledből 4-5 db. ment tönkre, megjegyzem a kompakt fénycsöveknél is hasonló meghibásodási arányra emlékszem. Érdemes elrakni a számláját, pont mint a klímatisztításnak.

Hasznosnak találja ezt a cikket? Ossza meg ismerőseivel.