Légkondicionáló tisztítás Budapesten

Légkondi tisztítás

Árak

Bemutatkozás

Cikkek

A klíma jegesedése és leolvasztása

A fűtésre használt klímák kültéri egységei, az időjárás függvényében, hol jobban, hol kevésbé jegesednek. A fűtési üzemet ciklikusan megszakító, automatikus leolvasztás hivatott kezelni, ezt az egyébként természetes jelenséget.

Jeges, havas klímák.

A leolvasztások gyakorisága klíma függő. Vannak egyszerűbb és kifinomultabb vezérlések, mint ahogy vannak olcsóbb és drágább készülékek is. Az egyszerűbb változat bizonyos üzemóra elteltével olvaszt le, míg a kifinomultabb „érzéssel teszi” ezt, azaz a szenzorai segítségével gyűjtött adatokra támaszkodva kapcsol be.

Deresedő kondenzátor.

Maga a leolvasztás abból áll, hogy a gép, fűtésből hűtésbe kapcsol, a kompresszor dolgozik, de a kültéri és beltéri ventilátorok állnak. A felhasználó ebből csak annyit vesz észre, hogy leáll a fűtés, a vízszintes légterelő lapát félig bezáródik és fura hangokat ad a beltéri egység, mint például sistereg és recseg. Általában egy led vagy ikon villogásával vagy a df (defrost) felirattal jelzi a beltéri egység a folyamat elindulását. Ilyenkor a kültéri egység lamellás hőcserélőjét felmelegíti, amiről lefolyik az addig ráfagyott jég és zúzmara.

Vastagodó jégréteg a légkondi oldalán.

Bármennyire is jó a klímánk, előfordulhatnak olyan pillanatok, amikor szükségessé válik az emberi beavatkozás, a gép egy bizonyos ponton túl már képtelen megszüntetni a jegesedést. Tapasztalataim szerint ezt a klímatisztítás hiánya és a nálunk viszonylag ritka hóesés okozza.

A jegesedés veszélyei

A túlzott jegesedés gátolja a klíma megfelelő hőátadását, ezért romlani fog a hatásfoka. Csökkenő teljesítmény mellett, megnő a fogyasztás, illetve a feleslegesen erőlkő a gépnek, csökken az élettartama.
A cseptálca fűtés nélküli kültéri egységek aljába belefagyott olvadékvíz képes megállítani a ventilátort, sőt akár el is törheti a lapátot.

Elkoszolódott kondenzátor

Ha szennyezett a kültéri egység lamellázata, akkor nehezebben keringeti át magán a levegőt, így nehezebben veszi fel a hőt, tehát hidegebb marad, könnyebben ráfagy a levegőben lévő nedvesség. Itt már hiába olvasztgatjuk le a gépet, mert amíg nem áll helyre a lamellák légáteresztő illetve hőátadó képessége, addig újra visszatér a jegesedés.
A megoldás a kültéri egység mosása.

ez egy nagyon koszos klíma

Hóesés és ónoseső

A szálingózó hópihék könnyedén kerülnek a kültéri egység oldalára. Ha megy a ventilátor, egyszerűen odaszippantja őket, ezért a hóesésben gyorsabban vastagszik a kültéri egységek fehér kabátja és egy bizonyos ponton túl, ezt már nem képes kezelni az automatikus leolvasztás.

jégpáncél a klímán

Az egy centiméteres hó és jég lerakódást, már nem tudja leolvasztani a gép. A hőcserélőről ugyan leolvad minden, sőt 2-3 millimétert le is olvaszt a jégpáncélból, de a felületétől 2-3 milliméterre lévő megvastagodott jégréteggel már nem bír. Ez a jelenség a klímák bal oldalán lévő rácsnál szokott először kialakulni. Ha már a leolvasztás, vagy a hűtésre kapcsolás sem képes eltüntetni a jeget, akkor néhány vödör melegvízzel lehet segíteni a gépen.

Az eljegesedett klíma leolvasztása

Hasznosnak találta ezt a cikket? Ossza meg ismerőseivel!

...vagy szóljon hozzá!

Kapcsolódó cikkek:

H tarifa

H tarifa split klímákhoz.
Tudta, hogy 30% kedvezményt ad az áramszolgáltató
a klímás fűtéshez?

Illusztráció a klímás fűtéshez.

A klímás fűtés.
Sokan fűtenek klímával, tényleg megéri?