Légkondicionáló tisztítás Budapesten

Légkondi tisztítás

Árak

Bemutatkozás

Cikkek

H tarifa igénylése split klímához.

Illusztráció a H tarifához.

A H tarifa egy kedvezményes díjszabás mely az áramszolgáltatótól igényelhető a megújuló forrásból hőt nyerő rendszerekhez, így a 3 COP felett teljesítő split klímákhoz is. Egy külön mérőóra, október közepétől április közepéig kb. 30%-os kedvezménnyel számolja a fogyasztást. Ezt a lehetőséget a 4/2011. (I.31.) NFM rendelet Biztosítja.

A mérő, október 15. és április 15. között kedvezményes tarifával számol, április 16. és október 14. közötti időszakban pedig a normál A1 tarifát számítja.
A hőszivattyúkhoz igényelhető GEO tarifától eltérően a H tarifa a kedvezményes idősszakon belül, folyamatosan rendelkezésre áll.

Tennivalók H tarifa igénylése előtt.

Mivel egy új mérőóra kerül felszerelésre a meglévő, vagy meglévők mellé, ki kell alakíttatni a helyét, sőt az eredeti mérőhelyet is át kell alakíttatni, ha az nem felel meg az éppen aktuális szabványoknak. Például a mérőórák már nem lehetnek a lakáson belül és a fából tákolt retro villanyóraszekrény is kiment a divatból. Külön-külön, plombálható, műanyag dobozban kell lennie a normál mérőórának is és a H tarifás mérőnek is.

A h tarifás mérő beszerelés előtt.

Maga az új mérőóra ingyenes, de a helyét és a meglévő óra szabványosítását egy, az elektromos szolgáltatónál regisztrált villanyszerelővel kell kialakíttatni. A szabványosítás ára -már ha egyáltalán szükséges- és az új mérő helyének kialakítása, nyilván az adott helyzettől függ. A villanyszerelőnek az új mérő dobozába sorkapcsokkal be kell álnia a betáppal, a nullával és külön védőcsőben tovább kell vinnie a vezetéket a klíma kismegszakítójáig.

A h tarifás és a normál mérő beszerelve plombázás előtt.

Egy klíma áramszükséglete kb. 7-10 Amper. Abban az esetben, ha több klímáról van szó, esetleg érdemes elgondolkozni a hálózat bővítésén is. Jelenleg 32 amper jár alanyi jogon (ingyen) mindenkinek, ezen felüli teljesítmény bővítésnél, amperenként 4572 Ft egyszeri díjat kér a szolgáltató.

A hálózat meglévő teljesítménye megmarad, tehát három klíma miatt biztos, hogy nem kell a teljesítménybővítésért fizetnie, mert a H tarifás mérőre ugyan annyi teljesítmény jár mint a normál mérőre.

Egyszerű illusztráció.

Nem csak új légondikhoz, régebben felszerelt, vagy használt klímákhoz is igényelhető a kedvezményes díjszabás.
A jelenleg forgalomban lévő split klímák majdnem mind megfelelnek a H tarifához szükséges kritériumnak, azaz a hatásfoka (COP) legalább 3 legyen, így nem kell attól félni, hogy drága légkondit kell hozzá venni.
Szerencsére ma már egy rendkívül széles kínálatból lehet klímát választani.

H tarifához szükséges papírok.

A villanyszerelőtől:
-A mérőhely kialakítását igazoló nyomtatvány. Az ELMÜ-nél:
"Csatlakozó műszaki dokumentáció tipizált mérőhelyekhez és nyilatkozatok"
-
Igénybejelentő
A klímaszerelőtől:
-
Kivitelezői nyilatkozat, a klímaszerelő cég, az igénylő és a gép adataival, minden klímáról külön-külön.
-A klíma
műszaki paraméterei.
-A klíma
CE megfelelőségi nyilatkozata.

a H tarifa ügyintézése

Ha felszerelték és bekötötték a klímát, kialakították a mérőhelyet és megkapta az összes szükséges dokumentumot, akkor e-mailban (elmu@elmu.hu) küldjön a szolgáltatónak egy igénybejelentőt. Pár nap múlva kapni fog e-mailben egy "Műszaki gazdasági tájékoztatót" melyben szerepel egy "ügyiratszám", ezt a 12 jegyű számot, a "Csatlakozó műszaki dokumentáció" tetején lévő "ügyszám" rovatba önnek kell beírnia. A Mgt-t aláírva visszaküldi e-mailben, az összes fent említett papírral együtt.
Egy-két hét múlva újabb e-mailt kap, melyben tudatják, hogy (ha) elfogadták a kérelmét és bemehet egy műszaki ügyekkel foglakozó irodába és megkötheti a szerződését, illetve időpontot egyeztethet az új mérőóra felszerelésére.
Ha egyidejűleg hálózat bővítést is kért, akkor e-mailben kap egy díjbekérőt is, amit átutalással is fizethet, vagy bankkártyával rendezheti az ügyfélszolgálaton.
Ha bármelyik lépése után két hét múlva sem kap e-mailt, akkor hívja fel az ügyfélszolgálatot.

Természetesen személyesen is intézheti az ügyet, de egyáltalán nem lesz gyorsabb.

Hasznos volt ez a cikk? Ossza meg ismerőseivel.