Légkondicionáló tisztítás Budapesten

Légkondi tisztítás

Árak

Bemutatkozás

Cikkek

H tarifa igénylése split klímához.

Illusztráció a H tarifához.

A H tarifa egy kedvezményes díjszabás mely az áramszolgáltatótól igényelhető a megújuló forrásból hőt nyerő rendszerekhez, így a 3 COP felett teljesítő split klímákhoz is. Egy külön mérőóra, október közepétől április közepéig kb. 30%-os kedvezménnyel számolja a fogyasztást. Ezt a lehetőséget a 4/2011. (I.31.) NFM rendelet Biztosítja.

A mérő, október 15. és április 15. között kedvezményes tarifával számol, április 16. és október 14. közötti időszakban pedig a normál A1 tarifát számítja.
A hőszivattyúkhoz igényelhető GEO tarifától eltérően a H tarifa a kedvezményes idősszakban, 24 órában, folyamatosan rendelkezésre áll.

Tennivalók H tarifa igénylése előtt.

Mivel egy új mérőóra kerül felszerelésre a meglévő, vagy meglévők mellé, ki kell alakíttatni a helyét, sőt az eredeti mérőhelyet is át kell alakíttatni, ha az nem felel meg az éppen aktuális szabványoknak. Például a mérőórák már nem lehetnek a lakáson belül és a fából tákolt retro villanyóraszekrény is kiment a divatból. Külön-külön, plombálható, műanyag dobozban kell lennie a normál mérőórának is és a H tarifás mérőnek is.

A h tarifás mérő beszerelés előtt.

Maga az új mérőóra ingyenes, de a helyét és a meglévő óra szabványosítását egy, az elektromos szolgáltatónál regisztrált villanyszerelővel kell kialakíttatni. A szabványosítás ára -már ha egyáltalán szükséges- és az új mérő helyének kialakítása, nyilván az adott helyzettől függ. A villanyszerelőnek az új mérő dobozába sorkapcsokkal be kell álnia a betáppal, a nullával és külön védőcsőben tovább kell vinnie a vezetéket a klíma kismegszakítójáig.

A h tarifás és a normál mérő beszerelve plombázás előtt.

Egy klíma áramszükséglete kb. 7-10 Amper. Abban az esetben, ha több klímáról van szó, esetleg érdemes elgondolkozni a hálózat bővítésén is. Jelenleg 32 amper jár alanyi jogon (ingyen) mindenkinek, ezen felüli teljesítmény bővítésnél, amperenként kb. 4000 Ft egyszeri díjat kér a szolgáltató.

A hálózat meglévő teljesítménye megmarad, tehát három klímamiattbiztos, hogy nem kell teljesítménybővítést kérnie, mert az új mérő a méretlen betápvezetékről lesz leágaztatva.

Egyszerű illusztráció.

Nem csak új légondikhoz, régebben felszerelt, vagy használt klímákhoz is igényelhető a kedvezményes díjszabás.
A jelenleg forgalomban lévő split klímák mind megfelelnek a H tarifához, így nem kell attól félni, hogy drága légkondit kell hozzá venni.
Szerencsére ma már egy rendkívül széles kínálatból lehet klímát választani.

H tarifához szükséges papírok.

A villanyszerelőtől:
-A mérőhely kialakítását igazoló nyomtatvány. Az ELMÜ-nél:
"Csatlakozó műszaki dokumentáció tipizált mérőhelyekhez és nyilatkozatok"
A klímaszerelőtől:
-
Kivitelezői nyilatkozat, a kivitelező cég, az igénylő és a gép adataival.
-A készülék
műszaki paraméterei.
-A készülék
CE megfelelőségi nyilatkozata.

Ha felszerelték és bekötötték a klímát, kialakították a mérőhelyet és megkapta az összes szükséges dokumentumot, akkor keresse fel az áramszolgáltató egy olyan irodáját, ahol műszaki ügyintézéssel is foglalkoznak. Itt ki kell töltenie egy igénybejelentés nevű nyomtatványt, ami nem bonyolult, de ha jófej volt a villanyszerelő akkor egy ilyet is adott önnek kitöltve.
Miután végzett az igénybejelentéssel, pár nap múlva kapni fog e-mailben egy
"Műszaki gazdasági tájékoztatót" amit aláírva visszavisz az irodába, vagy beküld e-mailben az összes fent említett papírral együtt. A műszaki gazdsági tájékoztatóban szerepel egy "ügyiratszám" , ezt a 12 jegyű számot, a "Csatlakozó műszaki dokumentáció" tetején lévő "ügyszám" rovatba önnek kell beírnia. Ugye figyelünk ezekre a kövtkezetlen finomságokra?
Kb két hét múlva újabb e-mailt kap, melyben tudatják, hogy elfogadták a kérelmét és újra bemehet a már ismerős irodába -mintha már haza járna- és megkötheti a szerződését, illetve időpontot egyeztethet az új mérőóra felszerelésére.
Ha egyidejűleg hálózat bővítést is kért, akkor e-mailben kap egy díjbekérőt, amit átutalással fizethet, majd kisvártatva kiküldik a szerződést postán.
Ha bármelyik lépése után egy hét múlva sem kap e-mailt, akkor hívja fel az ügyfélszolgálatot.

Hasznos volt ez a cikk? Ossza meg ismerőseivel.